Studiu: Persoanele care au avut COVID dezvoltă un nivel de anticorpi chiar și de 10 ori mai mare, după vaccin

10 februarie 2021, 20:38

Cele două studii au fost realizate de Spitalul Victor Babeș din Timișoara și de o companie privată din domeniul sănătății, în rândul personalului medical care s-a vaccinat deja cu două doze din vaccinul Pfizer-Biontech. Datele arată că răspunsul imun se apropie de 100% la 7-10 zile după rapel.

Ambele studii au arătat și că persoanele care au trecut prin boală au dezvoltat un nivel de anticorpi chiar și de 10 ori mai mare și mult mai rapid, încă din primele zile după vaccin.

100 de persoane au intrat în studiul făcut de Spitalul Victor Babeș și alte 179 în cel realizat de compania medicală privată. Ambele centre vor continua cercetările.

Studiile demonstrează că nu trebuie ratat rapelul, chiar dacă ar putea să apară efecte adverse. Acestea sunt ușoare și dispar rapid, spun medicii.

Conform datelor ministerului Sănătății, doar 0,3% dintre cei vaccinați au înregistrat reacții adverse ușoare. Nu a fost semnalat niciun caz de șoc anafilactic.

Un studiu recent arată că românii au început să se informeze tot mai mult cu privire la vaccinarea anti-covid. Aproape 50% dintre cei intervievați au urmărit zilnic știri legate de campania de imunizare. Cei mai mulți s-au informat de la televizor și de pe rețele sociale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite