STUDIU. Mâncarea și cumpărăturile, refugiul românilor în izolare. Ce vor aprecia oamenii după pandemie

5 aprilie 2020, 15:10

Stresați și îngrijorați cu privire la viitorul lor, mulți români și-au căutat un refugiu în această perioadă. O agenție de comunicare a analizat comportamentul oamenilor în plină criză provocată de noul coronavirus.

Potrivit studiului, în această perioadă 30 la sută dintre cei intervievați spun că au o dispoziție mai bună dacă fac cumpărături online, 50 la sută își schimba în bine dispoziția dacă se refugiază în dulciuri, gustări și cafea. 70 la sută spun că se simt mai bine pentru că se uita la filme sau citesc o carte.

„Suntem tentați de facilitățile pe care le descoperim în aceasta perioada, cumpărăturile online, un comportament dezorganizat lipsit de disciplina, faptul că ne dam voie să facem doar ce ne place într un ritm foarte lent ne teneteaza și exista risul să rămânem cu acest obicei și să ne fie greu să ne adaptam la un program disciplinat și activitate continuă”, spune Keren Rosner, psiholog.

De aceea este esențial ca în perioada de izolare să găsim activități care să ne ajute să ne simțim împliniți.

„Implicarea comunitară înseamnă să investești în sentimentele de apropiere, de unitate de suport de sprijin reușind să îi ajuți și pe ceilalți în timp ce te ajuți pe tine”, explică psihologul Jeni Chiriac.

Românii se gândesc și la viața lor, după izolare, arată același studiu.

„Le este foarte dor să își reîntâlnească prietenii, familia, colegii de muncă, dar tototdată să revină la activități care înainte păreau banale pentru ei, cum ar fi mersul la mall, ieșirile în aer liber cu prietenii iar în privință vacanțelor mulți spun că anul acesta vor petrece în Romania la mare sau la munte”, precizează Ștefania Kadima, directorul unei agenții de comunicare.

Specialiștii în economie estimează că în aproximativ 9 luni va fi reluata activitatea companiilor. Dar ar mai fi nevoie de încă 3 ani să ajungem la ritmul dinaintea crizei.

Aceeași cercetare de piață arată că după criză, peste 60 la sută dintre români sunt hotărâți să economisească mai mult, să fie mai atenți la preturile produselor și la ofertele pe care le vor cumpără. 70 la sută spun că vor aprecia mai mult serviciile medicale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite