Studiu: Copiii hiperactivi au o dezvoltare cerebrală mai lentă

Copiii hiperactivi și cu deficit de atenție suferă de "o tulburare cerebrală" produsă de lentoarea creșterii neuronale, potrivit unui studiu internațional publicat recent, ai cărui autori cer să se pună capăt etichetării tradiționale de "proastă creștere" pentru a explica comportamentul acestor copii.

22 Martie 2017, 11:53 (actualizat 22 Martie 2017, 12:00) Știrile TVR |
Creier / FOTO: www.dailydot.com

"Există o bază neurobiologică care explică tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, iar părinții ar trebui să înțeleagă și să învețe să se ocupe de copiii lor", a declarat pentru EFE Marcel Wortel, de la Centrul Medical Universitar St. Radbound din Nijmegen, Olanda, care a condus cercetarea.

Există cinci puncte sau zone vizibile ale creierului care arată o creștere lentă neuronală la persoanele cu ADHD, ceea ce nu se întâmplă la cei care nu suferă de acest sindrom.

Una dintre anomaliile cele mai evidente localizate de oamenii de ştiinţă se află în ganglionii bazali, parte a creierului implicată în controlul emoției și cunoașterii și care este situată în apropiere de baza creierului, în telencefal.

Acest lucru arată că volumul total al creierului este mai mic la persoanele cu ADHD, în comparație cu persoanele complet sănătoase.

Două dintre punctele vizibile de dimensiuni reduse sunt, de asemenea, în zona amigdalelor şi hipocamp, informează atlantico.net

Hipocampul este o componentă majoră a creierului uman și al celui al vertebratelor. Oamenii și celelalte mamifere au doi hipocampi, unul în fiecare jumătate a creierului. Hipocampul joacă un rol important în trecerea informației din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată precum și în navigarea în spațiu. Hipocampul se află sub cortexul cerebral, în partea medială a lobului temporal.

În zona amigdalelor se află emoțiile de bază, cum ar fi furia sau frica. Aceasta este regiunea creierului care joacă un rol în controlarea emoțiilor.

Rolul hipocampului este mai puțin clar, dar — explică cercetătorii — "poate avea și el de a face cu motivația și reglarea emoțională".

În ceea ce privește medicația, studiul arată că aceasta suprimă simptomele, dar nu vindecă problema inițială.

Potrivit studiului, diferențele sunt mai evidente la copii și la adulții tineri decât la persoanele în vârstă și, prin urmare, cercetătorii presupun că întârzierea în dezvoltarea creierului este o caracteristică a ADHD.

Cercetarea s-a bazat pe cel mai mare studiu de neuroimagistică realizat până acum la persoane cu tulburare de deficit de atenție. În total au fost comparate imagini provenind de la 1.713 persoane cu ADHD și de la 1.529 de persoane fără această tulburare, cu vârste cuprinse între 4 și 63 de ani.

"Diferențele pe care le-am găsit pot explica întârzierea în dezvoltarea creierului care caracterizează această tulburare de atenție", spun oamenii de știință de la centrul Radboud din Nijmegen.

ADHD se caracterizează prin simptome de lipsă de concentrare, impulsivitate și hiperactivitate și afectează unul din douăzeci de copii (sub 18 ani) la nivel mondial, în timp ce două treimi suferă din cauza efectelor acestui sindrom sau mențin semne ale acestuia la vârsta adultă.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI