Studiile arată că expunerea pe termen lung la gaze lacrimogene poate duce la pierderi de sarcină, complicații pulmonare, afectare hepatică sau cardiacă

14 august 2018, 18:56

Zecile de mii de oameni veniți în Piața Victoriei să protesteze pașnic în seara zilei de 10 august au fost năuciți de mai multe substanțe lacrimogene pe care jandarmii le au folosit ca să împrăștie mulțimea.

Ghidul oficial al Ministerului Afacerilor Interne, destinat jandarmilor, specifică faptul că „distanţa eficientă de folosire a acestor substanțe este de maximum 3 metri, dar nu mai puţin de 1,5-2 metri. Așa cum s-a întâmplat vineri noapte. Efectele în timp pot fi și mai grave.

Pe termen lung, studiile de specialitate arată că expunerea la aceste tipuri de gaze duce la pierderi de sarcină, complicații pulmonare, afectare hepatică sau cardiacă.

Autoritățile nu au dat până acum nicio explicație oficială cu privire la tipul de gaz folosit împotriva demonstranților, însă toate aceste substanțe au statutul de arme chimice și au fost interzise în timp de război, prin Convenția de la Geneva din 1993. Gazele au utilizare resticționată pe timp de pace.

Clădirille  înalte ce împrejmuiesc piața asigură un perimetru în care gazul se concentrează. Deci toți cei prezenți  au fost expuși la concentrații mari de gaze lacrimogene. Temperatura ridicată a potențat, de asemenea, efectele gazelor.

Așa se explică și faptul că după aceste incidente nici măcar medicii nu au știut cu ce au de-a face.

Vom afla probabil tipul substanțelor folosite abia la finalul anchetei penale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite