Student în comunism. Documente și fotografii, expuse la Muzeul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași

Pe vremuri, cine dorea să devină student la Istorie, Filosofie, Drept sau Academia militară, trebuia să depună la dosarul de admitere o recomandare de la biroul UTC din liceul absolvit, plus o declaraţie pe proprie răspundere că nu are rude emigrate în străinătate sau condamnate penal. Aceste acte aveau greutate mai ales în timpul regimului Gheorghiu-Dej, când erau scoase la concurs cel mult 30 de locuri per disciplină în fiecare an. Mai ales în perioada sărbătorilor religioase, se făcea prezența la cursuri. De la caz la caz, se aplicau sancțiuni disciplinare, iar pentru absențe repetate, bursa putea fi ridicată temporar sau definitiv.

22 Februarie 2019, 07:49 (actualizat 22 Februarie 2019, 08:08) |
Student în comunism
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În anii 60, studenții mergeau în practică arheologică şi erau puşi să fosească lopata şi hârleţul.

Anii 70 au adus  practica stiinţifică și excursiile de studiu.

Sălile de lectură ale căminelor sau facultăţilor erau mai tot timpul pline, iar fotografiile din laboratoare le prezintă studenţilor de astăzi o lume pe care o găsesc stranie.

Abolvenții facultăților primeau repartiție guvernamentală și erau trimiși acolo unde partidul avea nevoie de forţă de muncă.

Repartiția se acorda în funcţie de media obţinută, dar şefii de promoție puteau alege orice post pus la dispoziţie. Absolvenţii căsătoriți erau repartizați în aceeași localitate sau în unele apropiate.

Expoziţia de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza prezintă documente, fotografii, medalii, insigne și echipamente de dinainte de 1989, astfel încât tinerii de astăzi să-şi poată face o idee despre studenţia de odinioară.

Ei află că pentru admiterea la anumite facultăţi, era nevoie de acceptul organizaţiei UTC din care făcea parte candidatul, că educaţia religioasă era strict interzisă, iar la un anumit număr de absenţe nemotivate, bursa putea fi suspendată temporar sau definitiv.

Singurul avantaj al studenţilor de atunci faţă de cei de astăzi rămâne repartiţia absolvenţilor.

Evenimentul nu a fost organizat întîmplător acum, fiindcă anul acesta se împlinesc trei decenii de la revoluţie.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 13°C 10°C
CLUJ 7°C 11°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 12°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI