Studenții și elevii solicită procurarea online a legitimațiilor de călătorie pentru transportul feroviar

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Consiliul Naţional al Elevilor solicită de urgenţă operaţionalizarea posibilităţii procurării online a legitimaţiilor de călătorie la transportul feroviar pentru studenţi şi elevi.

20 Mai 2020, 12:34 (actualizat 20 Mai 2020, 12:59) Știrile TVR |
CFR, ten. Arhiva

"Facem apel către reprezentanţii Guvernului, ai Ministerului Transportului şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării să asigure de urgenţă studenţilor şi elevilor posibilitatea de a procura legitimaţii de călătorie online pentru transportul feroviar prin transmiterea datelor din Registru Matricol Unic şi Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România către operatorii de transport feroviar. În acelaşi timp, solicităm operatorilor de transport feroviar şi MT să asigure infrastructura necesară, respectiv baze de date securizate pentru gestionarea corespunzătoare a datelor personale ale elevilor şi studenţilor", se arată într-un comunicat al celor două organizaţii, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, posibilitatea de procurare online a legitimaţiilor de călătorie cu trenurile CFR "nu este posibilă" pentru elevi şi studenţi.

"În cazul elevilor, conform unei note interne a CFR Călători, aceştia nu vor mai putea procura online legitimaţii de călătorie odată cu punerea în aplicare a prevederilor ordonanţei de urgenţă ce reglementează dreptul elevilor de a circula gratuit cu transportul comun şi trenul. Cei care au necesitatea de a călători cu trenul în această perioadă sunt puşi în situaţia de a alege între a acoperi integral costul legitimaţiilor de călătorie prin procurarea online şi între expunerea la riscul de infectare prin procurarea acestora în mod gratuit de la ghişeele CFR", afirmă aceeaşi sursă.

ANOSR susţine că, în urma demersurilor făcute, a primit asigurarea din partea reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Cercetării în ceea ce priveşte disponibilitatea de a pune la dispoziţie datele necesare către operatorii feroviari, însă Ministerul Transporturilor "nu dispune" de resursele şi infrastructura necesare pentru "a gestiona sigur" datele.

Conform ANOSR şi CNE, în acest moment procurarea online a legitimaţiilor de călătorie nu înseamnă "doar mai mult confort" şi economie de timp, ci reprezintă o problemă "de siguranţă" a studenţilor şi elevilor şi a membrilor familiilor acestora.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 23°C 25°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 27°C 26°C
BRASOV 25°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI