Studenții de la Oxford cer dărâmarea unei statui de pe școala lor

10 iunie 2020, 09:12

Această statuie de pe Universitatea Oxford ar putea fi următoarea care să cadă. O asociație studențească vrea ca monumentul care îl înfățișează pe Cecil Rhodes, unul dintre finanțatorii celebrei instituții de învățământ și al cărui nume a fost dat unui colegiu, să fie dat jos.

Cecil Rhodes a fost afacerist și politician din secolul al 19-lea care a activat în principal în sudul Africii. Acolo a fost implicat în exploatarea de diamante și considerat fondatorul Rodeziei, actualul stat Zimbabwe.

Un adept al imperialismului britanic, Rhodes consideră că rasa albă anglo-saxonă este superioară oricărei alteia.

Campania de îndepărtare a statuii sale vine după ce duminică la Bristol protestatarii antirasism au aruncat în râu monumentul unui cunoscut neguțător de sclavi, iar la Londra au vandalizat statuia lui Winston Churchill.

Primarul Londrei vrea acum ca toate monumentele să fie reanalizate.

Sadiq Khan a evocat absența monumentelor care reprezintă femei, persoane cu dizabilități sau de alte orientări sexuale. Primăria Londrei a creat deja o comisie formată din oficiali, istorici, artiști și lideri comunitari care să analizeze toate locurile publice din capitala Marii Britanii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite