Studenții de la Politehnică au creat „casa viitorului”. Aceasta nu doar că îşi produce singură energia, dar aduce venituri proprietarului, din curentul livrat în sistemul centralizat

11 martie 2023, 19:52

Casa viitorului este acea casă care nu doar că îşi produce singură energia, dar la final de lună îi aduce proprietarului bani, de pe urma curentului pe care îl livrează în sistemul centralizat. O astfel de locuinţă nu este la nivel de machetă, ci se află în curtea Universităţii Politehnica, unde studenţii de la Facultatea de Energetică caută în permanenţă soluţii noi.

Andrei Frăţilă, student la Facultatea de Energetică, UPB: În momentul în care deschidem geamul, iarna, ca să aerisim, aruncăm banii pe fereastră. Noi, la o astfel de casă pasivă, avem instalat un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură.

Casa pasivă are o cameră tehnică, acolo unde proprietarul poate vedea în timp real câtă energie produce.

Este doar unul dintre exemplele prezentate zilele acestea la Universitatea Politehnica, din Bucureşti, în cadrul EnergyFEST. Studenţii, alături de companiile din domeniu, au venit cu soluţii care au pus accentul pe optimizarea consumului de energie şi a resurselor de orice fel.

Bogdan Şerban, reprezentant companie de software: Avem o maşină verde, panouri solare, o baterie pe hidrogen. Panourile solare trimit curent electric către bateria cu hidrogen. Nu mai poluează, în principal, nemaiavând emisii de niciun fel. Pur şi simplu e doar hidrogen.

Expozanţii au prezentat inclusiv sisteme de întrerupătoare care pot fi acţionate prin wi-fi, sisteme de iluminat cu leduri sau senzori de mişcare, dar şi panouri fotovoltaice controlate de un sistem inteligent.

Ştefan Voinilă, student la Facultatea de Energetică, UPB: Energia viitorului se bazează foarte mult pe energia verde, pe sursele regenerabile de energie. Tendinţa este aceea de a renunţa la combustibilii fosili.

Diana Robescu, decan Facultatea de Energetică, UPB: Există cercetări legate de hidrogen, ca viitor combustibil. Energia viitorului este o energie care să fie, ca şi acum, disponibilă 24 de ore din 24.

Soluţiile actuale nu sunt pentru toate buzunarele, acesta fiind şi motivul pentru care numărul prosumatorilor de la noi din ţară depăşeşte cu puţin 40.000. Numărul acestora s-ar putea dubla până la finalul anului, având în vedere ajutorul oferit de stat celor care vor să producă energie verde.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite