Studenții cer majorarea subvenției pentru burse. Ei spun că nu se mai pot susține financiar în actualul context economic

Studenții solicită Ministerului Educației și Guvernului creșterea subvenției pentru burse la 272 de lei pe lună de la 201 lei cât este în prezent. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România invocă contextul economic actual, discrepanțele dintre bursele din România și cele de la nivelul UE, precum și faptul că acestea au rămas nemodificate din 2017.

03 Mai 2022, 11:05 (actualizat 03 Mai 2022, 11:47) Știrile TVR |
Bani puțini pentru cărți / FOTO: Sursa: Shutterstock

Inflația ridicată din ultima perioadă a erodat semnificativ posibilitățile studenților de a se susține financiar pentru parcurgerea studiilor, în contextul în care aceștia s-au întors în centrele universitare la activități didactice față-în-față și trebuie să plătească cheltuieli de cazare, masă, relocare etc, se arată în comunicatul Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

Studenții spun că alte țări europene au decis suplimentarea bugetelor pentru bursele studenților, iar România este la coada clasamentului european în privința ponderii de tineri absolvenți de studii superioare.

Spre deosebire de alte state europene, sprijinul din fonduri guvernamentale acordat studenților în pandemie a fost minimal spre inexistent. Și mai grav, aceeași tendință s-a observat și în perioada de redresare post-pandemie. Doar în ultimele săptămâni, Slovenia (cu o populație de studenți de 6 ori mai mică decât România) și Luxemburg (cu o populație de studenți de 76 de ori mai mică decât România) au decis suplimentarea sprijinului financiar pentru studenți cu 40, respectiv 10 milioane de euro, se arată în comunicat.

Alianța avertizează că studenții nu se mai pot susține financiar și au probleme financiare mai mari decât media UE, astfel că nevoia creșterii burselor este una stringentă.

Dacă coșul minim al studentului se afla încă de acum doi ani la aproximativ 1172 de lei/lună (dublu față de cuantumul minim al burselor), iar în decembrie prezentam faptul că România este pe penultimul loc din Uniunea Europeană la cheltuieli publice/student și studenții români au probleme financiare peste media Uniunii Europene, acum nevoia creșterii burselor se dovedește a fi una și mai stringentă.

Conform legii, bursele trebuie să acopere cheltuielile minime de masă și cazare. În 2021, în baza calculelor ANOSR, cuantumul minim al burselor trebuia să crească de la 580 lei la 840 de lei. În acest sens, Consiliul Național al Învățământului Superior a stabilit creșterea cuantumului minim la 700 de lei, pentru ca în 2022 statisticile să arate că acesta ar trebui să crească la 780 lei. Fără o creștere a subvenției pentru burse, însă, bursele nu s-au majorat în cvasimajoritatea universităților din România, potrivit comunicatului Alianța Națională a Organizațiilor Studențești.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI