Studenții, acuzați de ministrul Transporturilor pentru aglomerația din vagoane. Reacţia Uniunii Studenţilor

Ministrul Transporturilor a explicat marţi, într-o conferinţă de presă, că vagoanele de tren sunt aglomerate din cauza rezervărilor făcute de studenţi. „Se fac foarte multe rezervări de către studenţi, asta este problema”, a spus Răzvan Cuc.

24 Iulie 2019, 11:27 (actualizat 24 Iulie 2019, 16:20) Știrile TVR |
Sursă: hotnews.ro

Răzvan Cuc a declarat că nu problemele administrative generează aglomeraţia din vagoanele CFR, aşa cum cred pasagerii, ci studenții, care rezervă locurile din tren. „Vagoanele sunt dimensionate ok. Se creează aglomeraţii punctuale pe o anumită rută, la o anumită oră”, a declarat ministrul.

Cauza aglomeraţiei o reprezintă numeroasele rezervări realizate de studenţi, care se suprapun peste biletele achiziţionate de ceilalţi călători. „Să vedeţi când se aglomerează şi de ce se aglomerează. Tot timpul când s-au aglomerat vagoanele au fost în mare parte şi din partea rezervărilor. Se fac foarte multe rezervări de către studenţi. Asta este problema. Oamenii nu şi le certifică, că se duc sau nu. Oamenii cumpără bilete şi după aceea se duc şi studenţii şi se creează acel ambuteiaj”, a explicat Răzvan Cuc.

Această problemă ar putea fi rezolvată în curând, întrucât Ministrul Finanţelor a anunţat că Guvernul va adopta un act normativ prin care va limita numărul de călătorii gratuite cu trenul pentru studenţi. De asemenea, limita de vârstă a studenţilor pentru a beneficia de gratuitate va fi de 26 de ani.

Uniunea Studenților din România: Solicităm stoparea acuzării studenților pe nedrept pentru greșelile de infrastructură și logistice din curtea proprie CFR

"Uniunea Studenților din România dorește să aducă o serie de clarificări cu privire la ultimele declarații ale Ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, care acuză studenții de aglomerația din vagoane pe motiv că „fac prea multe rezervări”.

Conform legislației în vigoare, „Eliberarea legitimaţiilor de călătorie GRATUITE pentru studenţi, se face la casele de bilete din staţiile şi agenţiile de voiaj CFR, pe baza legitimaţiei de student pentru reducere/ gratuitate la transport – care este prezentată în anexa nr. 2 a HG 42/ 2017, vizată pe anul universitar în curs, cât şi a unui act de identitate, respectiv carte de identitate sau paşaport”.  Mai mult decât atât, la o simplă căutare pe site-ul celor de la CFR, putem sesiza că la secțiunea „Rezervări” nu există și categoria „studenți”, ceea ce demonstrează invalidarea argumentelor aduse de domnul ministru.

Solicităm stoparea acuzării studenților pe nedrept pentru greșelile de infrastructură și logistice din curtea proprie CFR, identificarea și asumarea problemelor reale, una din acestea fiind capacitatea vagoanelor raportat la numărul de călători din ultima perioadă, dar și oprirea actului normativ privind limitarea călătoriilor gratuite pentru studenți, îndemnând autoritățile să se concentreze pe identificarea unor soluții sustenabile, nu pe găsirea de țapi ispășitori.

De asemenea, ne-am dori ca domnul Cuc să explice declarația sa conform căreia există șansa ca doi oameni să nimerească același loc din cauza rezervărilor, deoarece ne imaginăm că asta se aplică și în cazul altor persoane, nu doar când vine vorba de studenți", a declarat George Uzun, președintele Uniunii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI