Structurile de forță sunt sunt subfinanțate. DIICOT și SRI susțin că bugetele alocate sunt insuficiente

DIICOT poate funcționa doar jumătate de an cu banii alocați în actualul proiect de buget pentru 2019. Structura antiteroristă a Ministerului Public a dat azi un comunicat. A avertizat că e grav subfinanțată. În aceeași situație este și o altă structura de forță: SRI. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, peste 80 la sută din banii pentru 2019 se vor duce pe salarii și pensii.

07 Februarie 2019, 10:49 (actualizat 07 Februarie 2019, 21:21) Știrile TVR |
Structurile de forță, subfinanțate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

DIICOT poate închide porțile chiar mult mai repede, pentru că sunt datorii de aproape un milion de euro, mai exact de 3,5 milioane de lei. Au datorii inclusiv la furnizorii de apă, electricitate, căldură, poștă, telefonie. Ei au primit chiar și somații.

Situația este destul de complicată și la SRI. Banii alocați se duc în cea mai mare parte pe salarii și pensii, care au crescut în ultima vreme. Din bugetul alocat 8 de procente se duc pe salarii și pensii. Astfel, rămân doar 16 procente pentru ceea ce trebuie să facă SRI. Specialiștii spun că 16% din buget pentru acțiunile SRI reprezintă o sumă ridicolă.

Comunicatul DIICOT

În proiectul de buget pe anul 2019 la Titlul II “Bunuri și servicii” publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, suma alocată pentru D.I.I.C.O.T. este în cuantum de 14.500.000 lei, din care 2.000.000 lei reprezintă fondul de flagrant, sumă ce nu poate fi utilizată pentru plăți de bunuri și servicii.

DIICOT explică printr-un comunicat care sunt cheltuielile curente ale instituției și de ce nu ajung banii alocați de guvern.

Având în vedere faptul că pentru buna desfășurare a activității D.I.I.C.O.T. sunt necesare credite bugetare in sumă de aproximativ 1.500.000 -1.600.000 lei/luna, rezultă faptul că, într-un an, sunt necesare credite în sumă de 18.000.000 -19.000.000lei.

La data de 31.01.2019, D.I.I.C.O.T. înregistrează debite în sumă de 3.595.374,59 lei, astfel că, după achitarea acestora, creditele ramase vor asigura funcționarea instituției pentru o perioadă de cel mult 6 luni.

Datorii semnificative se înregistrează şi la plata serviciilor poştale, de telefonie fixă şi mobilă, servicii de curățenie, service-uri auto si întreținerea si funcționarea echipamentelor.

Un alt aspect pe care îl aducem in atenție este acela că societățile care furnizează utilități (energie electrică, gaze naturale, apă, canal şi salubrizare) au emis somații pentru debranșare de la aceste utilități, în condițiile în care activitatea D.I.I.C.O.T. se defăşoară în 42 de locații.

O altă cauză care conduce la blocarea activităţii instituţiei o reprezintă faptul că, până la data de 06.02.2019, nu au fost efectuate deschiderile de credite pentru luna ianuarie, deşi DIICOT a transmis numeroase solicitări atât ordonatorului principal de credite cât şi Ministerului Finanțelor Publice. Ca şi consecinţă, instituţia se află în imposibilitatea achitării la timp a facturilor curente, precum și a celor restante.


În urmă cu câteva zile, Liviu Dragnea s-a arătat nemulțumit de bugetele mari ale serviciilor speciale din România.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 6°C 5°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 4°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI