Stresul ucide tot mai mulți tineri. Specialiști de pe mai multe continente discută despre soluții anti-stres la UMF

Consilierea psihologică ar putea intra în pachetul de bază al serviciilor de sănătate. Asta pentru că tot mai multe persoane sunt afectate de stres. După pandemia COVID, rezistenţa psihică a oamenilor este pusă acum la grea încercare de războiul din Ucraina, creşterea inflaţiei şi criza energiei. Aproape jumătate dintre cei care au participat la studii au spus că trec prin situaţii deosebit de stresante pe care nu le pot gestiona singuri. Este şi motivul pentru care specialişti de pe mai multe continente s-au întâlnit la Bucureşti să caute soluţii anti-stres.

06 Octombrie 2022, 18:00 (actualizat 07 Octombrie 2022, 12:30) Știrile TVR |

Vasile Dîncu, ministrul Apărării: Nu trebuie să ne temem de război în România. Nu există date obiective care să ducă la concluzia asta. Nimeni nu poate începe rațional o lovitură nucleară, că asta înseamnă sfârșitul omenirii. Nu trebuie să adăugăm un stres în plus.

Orice sursă de stres poate afecta sănătatea, spun medicii. Anxietatea şi depresia, de care suferă un sfert dintre europeni, sunt doar câteva dintre consecinţe.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Durerile de cap, greaţa, ameţelile, tulburările de somn sau palpitaţiile pot fi simprome de stres. Dacă nu este gestionat corect, pe termen lung poate afecta toate organele, spun specialiştii.

Dacă în urmă cu 20 de ani infarctul la tineri era o excepţie în România, acum un caz din patru apare sub 40-45 de ani.

Prof. dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiolog, prorector UMF "Carol Davila" Bucureşti: La ora actuală, cel puţin în ceea ce priveşte infarctul la tineri, accidentul vascular cerebral şi omoară oamenii tineri, stresul a devenit unul dintre cei mai importanţi factori de risc, dacă nu cumva primul factor de risc.

Experţi din 22 de specialităţi medicale de pe mai multe continente discută soluţii anti-stres la Bucureşti. Aceştia spun că oamenii trebuie să recunoască semnele stresului, iar medicii să le interpreteze corect, ca să-i îndrume.

Prof. dr. Luiza Spiru, preşedinte, Fundaţia Ana Aslan Internaţional, organizator Stress Congress, profesor la UMF "Carol Davila": Poţi să faci orice exerciţiu care ţi se potriveşte ţie, respiraţia, relaxarea, să iei o pauză de masă de jumătate de oră, să ai mai multe pauze de 20 de minute în fiecare zi.

Nick Guldemond, expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: Poţi încerca să-ţi reorganizezi munca într-un mod inteligent. Rămâi calm şi mergi mai departe! Nu te lăsa influenţat emoţional prea mult de diversele situaţii. Umorul poate ajuta.

Autorităţile se gândesc să includă consilierea psihologică în pachetul de servicii gratuite de sănătate.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Psihologul trebuie să poată oferi consiliere, dar trebuie criterii care să facă eligibilă o persoană și trebuie implicat medicul de familie.

În Europa se estimează că depresia duce la pierderi de aproape 170 de miliarde de euro pe an.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI