Stresul micşorează centrul memoriei din creier. Este una dintre concluziile unui studiu prezentat la Congresul de neurologie din Azerbaijan

14 noiembrie 2019, 15:03

Cercetătorii din Israel, de la Tel Aviv, au constatat că stresul, care cauzează şi inflamaţie în corp şi poate mări presiunea sângelui, poate prezice un declin cognitiv după un eventual accident vascular cerebral.

Firele de păr, care cresc un centimetru pe lună, pot arăta cât de stresaţi am fost în ultima vreme. Medicii israelieni au testat nivelul de cortizol – hormonul secretat ca răspuns la stres – din podoaba capilară a pacienţilor. Din 3 centimetri de păr au aflat cât s-au stresat oamenii în ultimele trei luni înainte să facă un accident vascular cerebral. Un nivel ridicat de cortizol dăunează creierului.

Centrul din creier responsabil cu memoria are de suferit.

Cei optimişti, care se mai şi relaxează, fac mişcare şi scapă de kilogramele în plus pot reduce şi nivelul toxic de cortizol indus de stres. Şi aportul caloric ar trebui redus cu 30 la sută, arată unele studii.

Ultimele studii le-au oferit medicilor instrumente care pot prezice cu acurateţe evoluţia după un atac cerebral, inclusiv imagistice. Pe lângă cei stresaţi, şi cei cu simptome depresive, obezitate, diabet sau boli renale ar putea evolua mai rău.

România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa. La noi, atacul cerebral e a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare.

Peste o sută de medici români au aflat despre noile soluţii pentru pacienţi la congresul Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii. Organizaţia condusă de profesorul Dafin Mureşanu a reunit la Baku, în Azerbaijan, sute de experţi de pe mai multe continente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite