VIDEO TELEJURNAL

Stratul de zăpadă protejează semănăturile. În Bărăgan, viscolul a dezvelit culturile şi sunt în pericol de îngheţ

Dacă în oraşe este pentru mulţi un coşmar, zăpada mare este o binecuvântare pentru agricultură. Protejează semănăturile de îngheţ şi le asigură umiditatea de care au nevoie la primăvară. În Bărăgan însă, viscolul a măturat speranţele agricultorilor la o recoltă bună.

17 Ianuarie 2017, 10:02 (actualizat 17 Ianuarie 2017, 10:34) Știrile TVR |
Zăpada este bună pentru agricultură
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În Bărăgan, stratul de omăt măsoară doar doi-trei centimetri, acolo unde nu a fost viscolit. Puţin pentru semănături, spun ţăranii. Era bine să fi nins liniştit şi să se aştearnă uniform.

Nea Victor trăieşte la întretăierea curenţilor de aer care suflă în zona de câmpie. Crivăţul puternic şi aspru i-a dezgolit culturile. Grâul are două-trei frunzuliţe şi e aproape îngheţat.

Grâul de toamnă a fost semănat târziu şi de asta nu a apucat să înfrăţească. Oamenii de la ţară spun că e semn că va fi o recoltă slabă.

În zona de câmpie a Buzăului, însămânţările de toamnă au început cu aproape o luna mai târziu decât era normal. Pãmântul a fost tare şi abia a putut fi lucrat cu utilajele.

În următoarele două zile, se vor mai depune cel mult 5 cm de zăpadă, spun meteorologii. E greu de prognozat ce va fi până la primăvară.

În Bărăgan, sunt acum şi zone cu troiene de peste un metru. În apropiere de Bucureşti, stratul de omăt depăşeşte, local, 30 de centimetri. Zăpadă e în Câmpia Română şi în mare parte din celelalte zone de câmpie, mai puţin în vest.

Pentru a proteja semănăturile, stratul de zăpadă trebuie să aibă cel puţin 5, chiar 10 centimetri, spun specialiştii. Depinde şi cât de mult au crescut plantele semănate în toamnă. Important este să le acopere.

Recolta depinde însă şi de vremea de la primăvară, dacă vor fi sau nu îngheţuri târzii, ploi sau secetă.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI