Stratul de zăpadă protejează semănăturile. În Bărăgan, viscolul a dezvelit culturile şi sunt în pericol de îngheţ

17 ianuarie 2017, 10:02

În Bărăgan, stratul de omăt măsoară doar doi-trei centimetri, acolo unde nu a fost viscolit. Puţin pentru semănături, spun ţăranii. Era bine să fi nins liniştit şi să se aştearnă uniform.

Nea Victor trăieşte la întretăierea curenţilor de aer care suflă în zona de câmpie. Crivăţul puternic şi aspru i-a dezgolit culturile. Grâul are două-trei frunzuliţe şi e aproape îngheţat.

Grâul de toamnă a fost semănat târziu şi de asta nu a apucat să înfrăţească. Oamenii de la ţară spun că e semn că va fi o recoltă slabă.

În zona de câmpie a Buzăului, însămânţările de toamnă au început cu aproape o luna mai târziu decât era normal. Pãmântul a fost tare şi abia a putut fi lucrat cu utilajele.

În următoarele două zile, se vor mai depune cel mult 5 cm de zăpadă, spun meteorologii. E greu de prognozat ce va fi până la primăvară.

În Bărăgan, sunt acum şi zone cu troiene de peste un metru. În apropiere de Bucureşti, stratul de omăt depăşeşte, local, 30 de centimetri. Zăpadă e în Câmpia Română şi în mare parte din celelalte zone de câmpie, mai puţin în vest.

Pentru a proteja semănăturile, stratul de zăpadă trebuie să aibă cel puţin 5, chiar 10 centimetri, spun specialiştii. Depinde şi cât de mult au crescut plantele semănate în toamnă. Important este să le acopere.

Recolta depinde însă şi de vremea de la primăvară, dacă vor fi sau nu îngheţuri târzii, ploi sau secetă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Ninsoare. Circulație rutieră în condiții de iarnă

Se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri din 12 judeţe