Strategii în jurul anticipatelor. Liberalii speră să impună un calendar rapid pentru dizolvarea legislativului

9 februarie 2020, 19:38

Alături de USR, PMP și UDMR, liberalii speră să impună un calendar rapid pentru a se ajunge la dizolvarea legislativului și la organizarea anticipatelor. Premierul desemnat a refuzat deja oferta USR de intrare la guvernare, în cazul în care nu se atinge acest obiectiv.

Luni se depune programul de guvernare reactualizat și lista cabinetului Orban 2, format din aceeași miniștri din Executivul recent demis prin moțiune de cenzură.

Cu ajutorul ALDE și PRO România, PSD vrea să amâne cât mai mult votul de învestitură pentru noul Guvern, prin boicotarea repetată a plenului reunit și constatarea lipsei de cvorum.

Social-democrații au și alte variante: atacul direct la CCR, invocând un conflict instituțional între Parlament și Președinție, dar și prin Avocatul Poporului. Acesta ar urmă să conteste la Curte ordonanță care permite votul alegătorilor în orice secție din țară, indiferent de domiciliu, și cele trei zile de vot în Diaspora.

Surse liberale susțin însă că opoziția PSD va fi doar de fațadă și că social-democrații, avantajați de eventuala organizare a alegerilor locale la pachet cu cele parlamentare, vor mima opoziția până ce Marcel Ciolacu va fi ales președinte plin la Congresul extraordinar.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite