Strategia UE pentru Ucraina ”a eşuat”, e nevoie de un ”plan B”, apreciază Viktor Orban. Premierul ungar crede că ucrainenii nu vor câştiga pe câmpul de luptă

Viktor Orban UE
Viktor Orban UE
27 octombrie 2023, 11:52

Aflat la Bruxelles pentru a lua parte la un summit al UE, Orban a notat că are loc o „mare bătălie” în special legat de sprijinul pentru Ucraina. El a afirmat că nu vede niciun motiv ca Ungaria să trimită banii contribuabililor pentru a sprijini Ucraina.

UE urmează să decidă, în decembrie, o revizuire a bugetului său pe 2021-2027, în valoare de 1,1 mii de miliarde de euro, deja împovărat de cheltuielile de urgenţă făcute în timpul pandemiei de COVID-19 şi de la invazia rusă din Ucraina din 2022, aminteşte Reuters. Executivul comunitar a propus ca statele membre să-şi majoreze contribuţia la bugetul comun pentru a asigura 50 de miliarde de euro pentru Ucraina şi alte 15 miliarde pentru migraţie. O altă propunere ar aloca 20 de miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina.

„Am constatat că această propunere nu a mers cum trebuie şi nu este adecvată ca bază pentru negocieri serioase, aşa încât am respins-o”, a explicat Orban, adăugând că „a fost o bătălie mare, mai ales în problema ucraineană”.

Potrivit lui Orban, cea mai mare problemă o reprezintă faptul că strategia Bruxellesului de a trimite bani şi ajutor militar Ucrainei pentru a o ajuta în lupta sa împotriva Rusiei a eşuat.

„Astăzi toată lumea ştie, dar nu îndrăzneşte să o spună cu voce tare, că această strategie a eşuat. Este evident că nu o să meargă… ucrainenii nu vor câştiga pe câmpul de luptă, ruşii nu vor fi învinşi pe câmpul de luptă şi nu se pune problema ca preşedintele rus să-şi piardă poziţia”, a susţinut premierul ungar, subliniind că este nevoie de un plan B şi de un cost estimativ al acestuia.

„Odată ce vom şti cât costă, putem împărţi această sarcină între noi, şi nu invers”, a punctat el.

Premierul naţionalist ungar, care a avut ciocniri repetate cu Bruxellesul în ultimii 13 ani în legătură cu politicile sale, despre care criticii afirmă că au erodat valorile democratice ale ţării, a mai apreciat că este nevoie de o schimbare de leadership la Bruxelles, la alegerile europene de anul viitor.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite