Strategia UE de a crea noi tehnologii divizează statele membre

Strategia UE de a crea noi tehnologii divizează statele membre
Strategia UE de a crea noi tehnologii divizează statele membre
23 mai 2023, 19:31

Cea mai recentă discuție este în jurul așa-numitului „fond de suveranitate al UE”, o propunere pe care șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat-o pentru prima dată anul trecut, dar care se confruntă acum cu opinii defavorabile. Schema are ca scop consolidarea bazei industriale autohtone a Europei și producției de tehnologie ecologică.

În condițiile în care cetățenii se luptă cu o criză a costului vieții și cu o inflație ridicată, țările Uniunii Europene nu sunt dornice să ofere bani suplimentari pentru schemă. Majoritatea statelor sunt de acord că Europa trebuie să se miște rapid, pentru a ține pasul cu SUA și China, care alocă sume mari în subvenții pentru fabricarea de tehnologii curate. Dar, în același timp, numeroase țări sunt îngrijorate de planurile UE care ar necesita mai mulți euro sau datorii.

Miza, însă, este mare: războiul Rusiei în Ucraina a arătat cât de vital este pentru state să se asigure că lanțurile lor de aprovizionare cu energie și tehnologie nu depind de capitale combative precum Moscova sau Beijing. Și, deși Europa a tăiat multe legături cu Rusia, este încă foarte dependentă de China pentru tehnologiile cheie de următoarea generație.

Von der Leyen și-a dezvăluit pentru prima dată ideea, toamna trecută, în timpul unui discurs privind starea Uniunii. Fondul de suveranitate al UE, a declarat ea, se va asigura că „viitorul industriei este făcut în Europa”, promițând o propunere oficială pentru vară. Anunțul a venit ca răspuns la îngrijorarea că UE rămâne în urmă cu privire la priceperea sa industrială, în special atunci când vine vorba de dezvoltarea produselor de reducere a schimbărilor climatice pe viitor.

China a investit masiv în acest sector, în timp ce Statele Unite surprins vara trecută Uniunea Europeană cu propriul act de reducere a inflației, un proiect de lege prin care s-au alocat aproape 400 de miliarde de dolari, subvenții pentru tehnologiile curate, astfel încât să atragă companiile de la nivel local.

Propunerea de fond de suveranitate este doar cea mai recentă etapă a eforturilor Comisiei de a consolida industria locală și de a concura la nivel global în orice, de la producția de microcipuri, la materii prime critice și la utilizarea hidrogenului.

Urmează măsuri precum Chips Act, care vizează susținerea deficitului de producție de cipuri, și Net-Zero Industry Act, care este conceput pentru a extinde producția de tehnologii curate din UE. De asemenea, Bruxelles-ul a luat măsuri pentru a ușura temporar regulile privind ajutorul de stat, astfel încât statele să poată susțină strategic companiile autohtone. Dar noul fond ar sprijini și proiecte strategice la nivelul UE: totul, de la hidrogen la semiconductori și biotehnologii.

Cu toate acestea, pe măsură ce termenul limită de vară se apropie, devine din ce în ce mai clar că este dificil ca Ursula Von der Leyen să convingă statele membre să aloce bani pentru fondul de suveranitate.  Unele dintre țările nordice tind să se împotrivească oricărui lucru care le-ar impune să strângă mai mulți bani. Ei se tem în special de faptul că UE ar putea să își asume mai multe datorii comune, având în vedere că ratele dobânzilor sunt în creștere și plățile pentru datoria existentă a UE sunt deja în creștere.

În schimb, există și state favorabile ideii. Franța, care deține o influență considerabilă la Bruxelles, a fost una dintre cele mai puternice voci care au cerut mai multe instrumente UE pentru a demara producția europeană. Crearea fondului suveran este sprijinită și de Comisarul pentru piața unică, Thierry Breton, și de comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

„Cred că este destul de clar că avem nevoie de el”, Paolo Gentiloni la o conferință. „Nu putem participa la această cursă industrială globală, având 27 de moduri diferite de a subvenționa afacerile. Trebuie cel puțin să ne unim forțele pentru a sprijini proiecte comune care au nevoie de scară europeană și care au o valoare adăugată europeană clară.”

Discuțiile cu privire la modul de finanțare a fondului de suveranitate sunt legate de o revizuire mai amplă a bugetului obișnuit, pe termen lung al UE, care se desfășoară între 2021 și 2027. Comisarul pentru buget Johannes Hahn a făcut un tur al capitalelor UE pentru a analiza opiniile cu privire la schimbările dorite.

Sursa: Politico

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite