Strategia de Digitalizare a Educaţiei în România 2021 – 2027. Competențe digitale în învățământul primar. Evaluarea competențelor digitale, la finalul clasei a VIII-a

Elevii din învățământul primar vor avea în programă, de anul viitor, "elemente cu caracter de obligativitate și noutate care vizează dobândirea competențelor digitale", programa școlară pentru Informatică și TIC va fi revizuită. Din 2024 evaluarea competențelor digitale va fi inclusă în examenul național de la finalul clasei a VIII-a, potrivit Strategiei de digitalizare a educației din România 2021-2027, lansată astăzi în dezbatere publică.

18 Decembrie 2020, 16:19 (actualizat 18 Decembrie 2020, 20:55) Știrile TVR |
Școala digitalizată
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Strategia își propune începerea alfabetizării digitale a copiilor încă din grădiniță, astfel încât examenele naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a sau testările PISA să folosească tehnologia.

Strategia mai prevede infrastructura necesară digitalizării și conexiune la internet în toate școlile, formarea profesorilor, cursuri de formare pentru părinți, curriculum școlar pentru meserii emergente.

Se dorește ca, până în 2027, 90% din populația țării să fie alfabetizată digital.

 

La finalizarea strategiei SMART-Edu au contribuit peste 1.200 de persoane, 72 de experți, 24 de organizații din societatea civilă și 18 companii cu relevanță în domeniul digitalizării. De asemenea, au fost organizate opt dezbateri în cadrul grupurilor de lucru, pe domeniile de consultare identificate, fiind primite 574 de propuneri în perioada de consultare online.
„Ministerul Educației și Cercetării supune atenției dumneavoastră Strategia de Digitalizare, pe care astăzi o lansăm spre consultare publică, pentru ca toți cei care au răspuns apelului nostru să-și recunoască propria contribuție, să transmită completările pe care le consideră necesare, pentru a fi siguri că nu s-a omis nimic important”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.
Ministrul susține că bugetul de investiții pentru digitalizare al Ministerului Educației în ultimii zece ani a fost de 0 lei. „Tocmai de aceea mă bucur că, în ultima perioadă, profesioniști din sectoarele de IT și business, mediul non-guvernamental, și cadre didactice, experți în educație, studenți și elevi s-au implicat în elaborarea acestei strategii”, a mai spus Anisie.
Strategia este disponibilă spre consultare până în 15 februarie 2021 pe site-ul Ministerului, iar de luni va fi publicat și un instrument de colectare a observațiilor.

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI