Străinii, soluția pe hârtie la criza forței de muncă. Birocrația îngreunează procesul de angajare

5 septembrie 2022, 17:03

Criza forţei de muncă din România este atât de acută încât soluţia vine de la muncitorii din Asia. În restaurante, în magazine, saloanele de înfrumusețare sau pe şantiere vedem tot mai mulți străni angajați.

Sharma a lăsat India acum 1 an şi a venit să muncească la noi în ţară.

Pentru firma la care lucrează Radu, muncitorii indieni, pakistanezi şi nepalezi reprezinta soluţia. Este și cazul unui depozit de lângă Bucureşti, unde sunt 9 angajaţi, dintre care 3 sunt străini. Iar acest caz nu este unul izolat.

Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: Anul acesta, Guvernul a aprobat ca 100.000 de lucrători străini să fie admişi pe piaţa forţei de muncă de la noi din ţară.

Strategia Guvernului de a rezolva astfel criza forței de muncă vine la pachet cu o serie de minusuri. Iar asta face ca angajarea propriu-zisă să dureze chiar şi 1 an.

Marius Ștefănescu, Patronatul Forţei de Muncă Straine: Acest contingent de 100 de mii oameni a luat prin surprindere autorităţile. Discutăm de un volum de câteva mii de ori mai mult decât era iniţial şi atunci nu s-au aşezat lucrurile nici la nivel de ambasade, nici la nivel de IGI şi alte autorităţi care facilitează acest lucru.

Melania Pop, reprezentant, firmă de recrutare: Am ajuns în punctul în care căutăm în orice domeniu, atât timp când muncitorul poate să lucreze cu limba engleză sau fără să se înţeleagă cu angajatorul.

Peste 100.000 de angajaţi din state non-UE au venit să lucreze în România în ultimul deceniu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite