Strada Sforii din Brașov, a treia cea mai îngustă din Europa, va fi închisă pe timpul nopții pentru a împiedica vandalizarea pereților

18 august 2022, 12:45

Obiectiv turistic bine cunoscut în Brașov, Strada Sforii este mărginită de case obișnuite, în care locanicii încearcă să ducă o viață cât de cât normală. Doar că nu se poate tot timpul. Turiștii circulă până noaptea târziu și țin neapărat să lase o urmă a trecerii lor, cu markerul.

Localnicii spun că s-au săturat de vandalism și cer măsuri din partea autorităților. Până la urmă, responsabili de felul în care arată fațadele sunt ei, proprietarii, pasibili de amendă. Or, toate încercările de a face curat sunt inutile.

Kristina Creoşteanu, director executiv al Fundaţiei Monumentelor Istorice Braşov: „Am făcut nenumărate solicitări la Poliția Locală, care ne-au și răspuns în sensul că vor patrula, dar nu se întîmplă absolut nimic. Deci, niciodată nu au patrulat. Există camera pe strada Sforii, dar nu ajută la nimic. Turistul din Teleorman vine, vizitează Strada și pleacă în 5 minute. În 5 minute nu ajunge nici polițistul și n-ai ce să-i faci.”

Strada Sforii a fost reamenajată în toamna anului 2018. Pereții caselor au fost vopsiți, iar artiști brașoveni au realizat câteva desene estetice. O minune care a ținut câteva zile. Turiștii au scris cu carioca până și pe panoul informativ al monumentului istoric și chiar pe etichetele care îi atenționează că strada este supravegheată video.

Fundaţia Monumentelor Istorice din subordinea Primăriei Brașov a decis să zugrăvească din nou pereții caselor, de data asta cu vopsea anti-grafitti. Mai mult, accesul pe stradă va fi închis pe timpul nopții. La ambele intrări vor fi instalate grilaje care se vor închide și deschide automat, odată cu sistemul de iluminat stradal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite