Stoparea defrişărilor, acord istoric la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26). România se angajează să contribuie la reducerea emisiilor cu 55% până în 2030

2 noiembrie 2021, 20:47

Peste 100 de lideri mondiali promit să elimine defrişările până în 2030. E primul rezultat concret al uriaşei reuniuni pentru climă de la Glasgow. Cifrele sunt înfricoşătoare. În prezent, lumea pierde în fiecare minut o zonă forestieră de mărimea a 27 de terenuri de fotbal. Iar acordul menit să oprească dezastrul va mobiliza fonduri publice şi private de 14 miliarde de lire sterline.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson: Ar trebui să ne protejăm pădurile nu doar din recunoștință pentru că au avut grijă de noi în tinereţea noastră, ci pentru ceea ce vor face și vor continua să facă pentru copiii și nepoții noștri.

Americanii au anunţat şi ei schimbări majore care marchează reîntoarcerea în acordurile climatice internaţionale.

Preşedintele SUA, Joe Biden: Cred că nu ar trebui să cer scuze, însă o fac. Prezint scuze pentru faptul că ultima administrație prezidențială a SUA a retras țara din Acordul de la Paris și ne-a plasat într-o poziție defavorabilă.

Statele Unite, ţările Uniunii Europene şi alte 80 de state din întreaga lume îşi asumă angajamente clare.

Preşedintele României, Klaus Iohannis: România sprijină pe deplin eforturile de lider ale Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice și se angajează să contribuie la reducerea emisiilor UE cu 55% până în 2030.

Unul dintre cele mai aşteptate momente ale conferinţei a fost discursul Reginei Elisabeta, un mesaj înregistrat, difuzat la dineul la care gazde au fost membrii familiei regale.

Regina Elisabeta a II-a: Sunt mulţi care speră că rezultatul acestui summit, înscris în cărţile de istorie care nu au fost încă tipărite, vă va descrie ca fiind liderii care nu au ratat ocazia şi care au răspuns la apelul generaţiilor viitoare.

Şi un ultim îndemn din partea Suveranei: Timpul cuvintelor mobilizatoare să devină acum cel al acţiunilor hotărâte!

Teama de eşec

Guvernul brazilian, criticat pentru politica sa de mediu, a anunţat luni obiective mai ambiţioase pentru a-şi reduce emisiile de CO2 – cu 50% până în 2030 în loc de 43%, obţinerea neutralităţii carbonului până în 2050 – şi pentru a lupta împotriva despăduririlor.

De la începutul mandatului preşedintelui Jairo Bolsonaro în 2019, Amazonia braziliană a pierdut 10.000 de km2 de păduri pe an, comparativ cu 6.500 de km2 pe an în deceniul precedent.

Una dintre ţările vecine, Columbia, a decis să nu aştepte până în 2030 şi să protejeze 30% din teritoriul său încă din 2022, a anunţat marţi preşedintele columbian Ivan Duque.

În cadrul anunţului privind pădurile, 28 de ţări, care reprezintă împreună trei sferturi din comerţul mondial cu materii prime susceptibile să ameninţe pădurile, precum uleiul de palmier şi pudra de cacao, au semnat de asemenea o declaraţie prin care s-au angajat să acţioneze într-o manieră mai echitabilă şi transparentă.

Peste 30 de instituţii financiare, precum Aviva şi Axa, s-au angajat să nu mai investească în activităţi legate de despăduriri.

În prezent, aproape un sfert (23%) din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră provin din activităţi precum agricultura şi industria forestieră.

Noul angajament împotriva defrişărilor se înscrie în spiritul „Declaraţiei de la New York asupra pădurilor” din 2014, când numeroase ţări s-au angajat să scadă cu 50% defrişările până în 2020 şi cu 100% până în 2030.

Însă pentru reprezentanţii unor ONG-uri de mediu, precum Greenpeace, obiectivul anilor 2030 propus marţi este mult prea îndepărtat şi dă startul „unui deceniu suplimentar de despăduriri”.

Reprezentanţii Global Witness se tem că se vor repeta „eşecurile precedentelor angajamente” similare, din cauza unei finanţări insuficiente şi a incertitudinilor legate de respectarea promisiunilor care au fost făcute.

Această declaraţie a fost semnată la o zi după discursul prin care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut „salvarea omenirii” în faţa celor 120 de şefi de state şi mii de delegaţi şi de observatori reuniţi la Glasgow.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite