Stoltenberg: Vom lua noi decizii importante mâine. Primul pas este să desfășurăm patru noi grupuri de luptă NATO în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia

23 martie 2022, 15:22

ACTUALIZARE Va fi o zi plină mâine, la Bruxelles, cu summitul extraordinar NATO de dimineaţă și Consiliul European – după-amiază. La ambele va participa și președintele american Joe Biden. Trimisul special al TVR la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu, ne spune care sunt ultimele noutăți: Pe lângă cele două întâlniri mai există și reuniunea formatului G7, a țărilor cele mai bogate din lume, care pot decide sancțiuni nimicitoae pentu Federația Rusă. Summitul NATO are pe agendă doar invazia din Ucraina. Președintele Iohannis vine la Bruxelles cu acest mandat, de a cere ca Alianța Nord-Atlantică să-și întărească prezența în țara noastră și să și-o permanentizeze.

–––––––––––––––––––––––––

Liderii NATO au covocat acest summit extraordinar pe fondul creșterii riscurilor și amenințărilor la adresa securității regionale generate de invazia Rusiei în Ucraina.

Aliații vor discuta măsurile pe care organizația le va lua pentru a răspunde noului context de securitate pe termen mediu și lung, inclusiv consolidarea flancului estic.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „La summitul de mâine vom lua noi decizii. Mă aştept ca liderii să fie de acord să întărim postura NATO în toate domeniile, cu o creştere majoră a forţelor noastre în flancul estic al Alianţei, pe sol, în aer şi pe mare. Primul pas este desfăşurarea a patru grupuri de luptă noi: în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia. Împreună cu forţele noastre deja existente în ţările baltice şi Polonia, asta înseamnă că vom avea opt grupuri de luptă NATO, multinaţionale, de-a lungul flancului estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră”.

Liderii statelor aliate vor discuta și despre sprijinul acordat Ucrainei, precum și statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei și statelor din Balcanii de Vest. De asemenea, va fi abordată și tema relațiilor cu regimul chinez.

–––––––––––––––––––––––––––––––

Vom lua noi decizii importante joi, cu implicații pe termen lung, în încercarea de a întări flancul estic, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea summitului extraordinar al Alianței Nord Atlantice.

Liderii Alianței își vor reafirma susținerea totală a Ucrainei. Primul pas este să desfășurăm patru noi grupuri de luptă NATO, în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, a spus Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a spus că aceasta înseamnă o creștere mare pe termen lung a prezenței alianței militare în regiune, dublând numărul actual de grupuri de luptă.

Declarații Jens Stoltenberg:

– Cerem Chinei să condamne invazia și să se angajeze în eforturi diplomatice pentru a găsi o cale pașnică de a pune capăt războiului și să nu ofere sprijin material

– Autoritățile de stat din China au răspândit minciuni despre Ucraina și NATO

– NATO are planuri de a-și proteja aliații în cazul oricărei amenințări

– Belarus continuă să permită invazia Rusiei asupra Ucrainei

– NATO nu este parte a acestui conflict, noi ajutăm Ucraina, în autoapărare, dar nu vom trimite trupe în Ucraina

– Orice utilizare a armelor nucleare va schimba natura confictului, Rusia trebuie să înțeleagă că un război nuclear nu poate fi câștigat niciodată

– Aderarea Ucrainei la NATO nu este pe agenda summitului

– Utilizarea oricărei arme chimice ar avea consecințe de mare amploare

–––––––––––––––––––––––––––––––

La Summit este așteptat inclusiv președintele american, Joe Biden.

De altfel, șeful statului român, Klaus Iohannis va participa și el joi la reuniunea extraordinară organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles.

Totodată, șefii de stat și de guvern vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum și statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei și statelor din Balcanii de Vest.

Reuniunea extraordinară este convocată în contextul agresiunii militare ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi al creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice. Summitul va fi transmis în direct, pe TVR.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă