Stoltenberg, la summitul de la Vilnius: NATO va invita Ucraina atunci când aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile. Am convenit să eliminăm cerința unui Plan de acțiune pentru aderare

Liderii statelor membre ale NATO, reuniţi marţi la un summit la Vilnius, au convenit să adreseze Ucrainei invitaţia de adera la Alianţă atunci "când condiţiile vor fi întrunite", a anunţat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

11 Iulie 2023, 09:39 (actualizat 11 Iulie 2023, 21:00) Știrile TVR |

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a punctat temele principale ale summitului care promite să fie unul istoric. Stoltenberg a spus ca aliaţii îşi vor reconfirma susţinerea pentru Ucraina şi vor transmite un mesaj puternic şi pozitiv Kievului.

Jens Stoltenberg: Azi, aliaţii au decis un pachet din trei elemente care să aducă Ucraina mai aproape de NATO. Primul, un program multianual pentru Ucraina care s-o ajute să facă tranziţia de la era sovietică la standardele NATO de antrenament şi doctrină, pentru a ajuta la reconstrucţia sectorului ucrainean de securitate şi apărare şi pentru acoperirea nevoilor critice în domeniul combustibilului, a echipamentelor de deminare şi medicamente.

Jens Stoltenberg a mai menţionat crearea Consiliului NATO - Ucraina, ca forum de consultare şi adoptare de decizii. Al treilea element este reafirmarea faptului că Ucraina va deveni membru al Alianţei şi au convenit eliminarea Planului de Acţiune pentru aderare care va reduce procesul de includere a Ucrainei în Alianţă de la doi paşi la unul singur. Va fi emisă o invitaţie, a spus Stoltenberg, doar când condiţiile vor fi îndeplinite.

Zelenski nu a primit bine declaraţiile liderilor din ţările NATO.

Zelenski: Este fără precedent şi absurd când nu se stabilește un termen nici pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei. în același timp, se adaugă formulări vagi despre condiții chiar și pentru invitarea Ucrainei.

La întâlnirea cu preşedintele Lituaniei, liderul de la Casa Albă a spus că flancul estic al alianţei va fi întărit şi vor fi discutate modalităţile de a moderniza apărarea şi capacitatea de descurajare a NATO. Joe Biden a reamintit principiul "toţi pentru unu, unu pentru toţi" al Alianţei.

Joe Biden: Uitaţi, aşa cum am mai spus, NATO, noi toţi luăm Articolul 5 literalmente. Dacă un singur centimetru pătrat din teritoriul NATO este în război toţi suntem în război, indiferent cine ne violează spaţiul. Vom apăra fiecare centimetru pătrat din NATO.

Şi preşedintele Franţei a avut un mesaj puternic şi tăios. Franţa va livra rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei, a anunţat preşedintele Emmanuel Macron înainte de deschiderea lucrărilor summitului.

Macron: Am decis să ne sporim livrările de arme şi echipamente care să permită ucrainenilor să lovească în profunzime şi în acelaşi timp să menţinem doctrina noastră coerentă de a ajuta Ucraina să-şi apere teritoriul. Aşa că vom furniza Ucrainei rachete capabile să lovească la mare distanţă.

Rachetele SCALP sunt varianta franceză a rachetelor Storm Shadow britanice şi sunt produsele unui proiect comun. Potrivit unor surse, Franţa a început deja să livreze aceste rachete Ucrainei.

Au o rază de acţiune maximă de 250 de kilometri şi vor fi adaptate pentru a fi lansate de rachete non-occidentale.

_________________________________________

ACTUALIZARE S-a încheiat prima reuniune a summitului de la Vilnius. Preşedintele Zelenski va participa în această seară la dineul găzduit de preşedintele Lituaniei pentru şefii de state.

 

 

ACTUALIZARE În cadrul unui eveniment public desfășurat marți în centrul orașului Vilnius, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Lituaniei pentru poziția sa "foarte curajoasă" față de candidatura Kievului la NATO, afirmând că cele două țări sunt deja aliate.

"Nimeni, inclusiv lituanienii, nu va trebui să lupte vreodată împotriva trupelor rusești, nici la turnul de televiziune din Vilnius, nici în vreun alt oraș lituanian, nici în vreo altă capitală europeană. Lituania vă va aparține întotdeauna", a declarat președintele Ucrainei.

ACTUALIZARE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că o invitație de aderare a Ucrainei la alianță va f lansată "atunci când aliații vor fi de acord și condițiile vor fi îndeplinite" și că procesul de aderare a țării va trece de la o cale în doi pași la o cale într-un singur pas.

În cadrul unei conferințe de presă după prima zi a summitului NATO de la Vilnius, Stoltenberg a prezentat un pachet de trei elemente "pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO". "În primul rând, un nou program multianual de asistență pentru Ucraina pentru a permite tranziția de la standardele din era sovietică la standardele NATO, instruire și doctrine pentru a ajuta la reconstrucția sectorului de securitate și apărare al Ucrainei și pentru a acoperi nevoile critice, cum ar fi combustibilul, echipamentele de deminare și materialele medicale. În al doilea rând, un nou consiliu NATO-Ucraina, un forum pentru consultări în situații de criză și în care să se ia decizii, unde ne vom întâlni de la egal la egal” a spus Stoltenberg. "Am reafirmat că Ucraina va deveni membră a NATO și am convenit să eliminăm cerința unui Plan de acțiune pentru aderare. Acest lucru va schimba calea de aderare a Ucrainei de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă.

Alte declaraţii ale secretarului general al NATO:

  • Este cel mai cuprinzător plan de apărare de la sfârșitul Războiului Rece pentru a contracara cele două amenințări principale ale NATO, Rusia și terorismul
  • Conform planurilor, NATO intenționează să aibă 300.000 de soldați la nivel înalt de pregătire
  • Cheltuielile de apărare ale membrilor europeni vor crește cu 3,8% în 2023
  • Astăzi, membrii au convenit să investească anual cel puțin 2% din produsul intern brut (PIB) în apărare.
  • China sfidează din ce în ce mai mult regulile ordinii internaționale și refuză să condamne Rusia
  • Membrii vor colabora pentru a se proteja împotriva comportamentului coercitiv al Chinei.

 

ACTUALIZARE Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, după semnarea acorsului privind apărarea baltică: Vă felicIt pentru apropiata colaborare, pentru că aţi furnizat conexiuni transfrontaliere pentru pregătirea piloţilor, în sfârşit avem apărare antiaeriană pe Flancul de Est.

„Vorbim despre mărirea şi întărirea capacităţilor de apărare NATO pe termen lung. Trebuie să vorbim despre capacitatea de răspuns a NATO. Spaţiul aerian din zona baltică este un exemplu clar de colaborare nu doar între forţele militare, dar şi cu colegii din zona civilă. Este chiar o inspiraţie pentru vestul Alianţei” a mai declarat Mircea Geaonă.

 

ACTUALIZARE La Vilnius se semnează un acord privind apărarea baltică. Miniştrii Apărării din regiunea baltică semnează declaraţia privind apărarea aeriană comună.

ACTUALIZARE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Lituania pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Zelensk a confirmat luni seara că va participa la summitul NATO de la Vilnius din 11-12 iulie. El a sosit în Lituania cu avionul prezidențial polonez. Sprijinul pentru Ucraina și posibila aderare a țării la alianță sunt unele dintre principalele subiecte ale summitului NATO de la Vilnius.

Ministrul ucrainean al Apărării Oleksi Reznikov, prezent la summitul NATO de la Vilnius, a declarat că principalul obiectiv al Kievului este aderarea deplină la Alianță. "Obiectivul principal este aderarea deplină", a declarat ministrul ucrainean al Apărării pentru reporterii din Vilnius.

Întrebat dacă se așteaptă la o invitație de aderare la NATO la Vilnius, el a spus: "Bineînțeles". Reznikov a spus că a venit la centrul Litexpo din Vilnius, locul de desfășurare a summitului, pentru a semna un memorandum cu unii miniștri ai Apărării din NATO privind un program de pregătire a piloților de vânătoare F-16.

 

 

 

ACTUALIZARE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Vilnius, că “România va obţine o consolidare a Flancului Estic, România va obţine plan regional pentru zona Mării Negre şi România va avea un plan foarte concret pentru brigade care este déjà staţionată sub formă de battle group (…) Cred că România va obţine o atenţie sporită pentru zona Mării Negre, inclusive pentru Moldova, care este foarte vulnerabilă” .

 

 

ACTUALIZARE Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat că Spania va desfăşura efective militare în Slovacia şi le va suplimenta pe cele din România pentru a consolida flancul estic al NATO.

Sanchez a făcut anunțul la sosirea la summitul de la Vilnius, unde urmează să le comunice oficial celorlalţi lideri din statele NATO această nouă contribuţie spaniolă.

ACTUALIZARE Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța trimite un mesaj de sprijin tuturor aliaților și a decis să-și sporească livrările de arme către Ucraina.

„Noi contribuim cât putem. Ucraina contraatacă acum și, având în vedere acest lucru, am decis să creștem oferta de arme, astfel încât Ucraina să aibă mai multe forțe și mai multe capacități pentru a face față inamicului (...) Aşa că vom furniza Ucrainei rachete capabile să lovească la mare distanţă şi care vor fi livrate în baza acordurilor deja agreate.”

Moscova critică promisiunea Franței de a furniza rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei. „Livrările de rachete cu rază lungă de acțiune reprezintă o greșeală care va avea consecințe pentru Ucraina” a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

ACTUALIZARE Germania va preda Ucrainei arme și muniții în valoare de aproape 700 de milioane de euro.

„Un nou pachet de aproape 700 de milioane de euro este acum în vigoare pentru a continua să sprijine Ucraina în mod indirect”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz reporterilor la Vilnius., potrivit lrt.lt

Cancelarul Scholz a anunțat un pachet de arme în valoare de 2,7 miliarde de euro când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Berlinul de ceva vreme.

ACTUALIZARE Președintele finlandez Sauli  Niinisto salută decizia Turciei și Ungariei de a ratifica aderarea Suediei la NATO. El crede că aderarea Finlandei la Alianță nu ar fi completă fără aderarea Suediei.

„Am reiterat de multe ori că aderarea noastră la NATO nu este completă fără Suedia”, a declarat marți președintele finlandez reporterilor la Vilnius.

ACTUALIZARE  Alianţa va avea 32 de membri după rezolvarea problemei dintre Turcia şi Suedia, un moment istoric aşa cum l-a descris secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, care a spus în debutul lucrărilor că aliaţii îşi vor reconfirma susţinerea pentru Ucraina şi vor transmite un mesaj puternic şi pozitiv

Chestiunea Aderării nu este însă pe masă, cel puţin până la încheierea Războiului, dar şeful NATO a venit cu o serie de propuneri care să apropie şi mai mult Ucraina de Alianţa Nord-Atlantică.

ACTUALIZARE Jens Stoltenberg: Aliaţii îşi vor reconfirma susţinerea pentru Ucraina şi vor transmite un mesaj puternic şi pozitiv

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că a prezentat un pachet care include eliminarea cerinţei unui Plan de acţiune pentru aderare, o listă de obiective politice, economice şi militare pe care alte state din Europa de Est trebuia să le îndeplinească înainte de a adera la alianţă.

De asemenea, trebuie să strângem legăturile politice cu conducerea Consiliului NATO-Ucraina  care vă avea reuniunea inaugurală mâine, în prezenţa preşedintelui Zelenski. Şi în plus am propus să eliminăm cerinţa Planului de Acţiune pentru Aderare iar acest lucru va face ca procesul de aderare pentru Ucraina să fie redus de la un proces în două etape, la unul într-o singură etapă. Toate acestea vor transmite un mesaj pozitiv şi puternic, a declarat luni Stoltenberg reporterilor de la Vilnius.

Secretarul general al NATO a dat asigurări că președintele Zelenski va fi prezent la summit.

El a transmis că Ucraina se va apropia mai mult de NATO.

ACTUALIZARE Președintele Joe Biden spune că Statele Unite sunt ferm angajate să-și susțină aliații NATO, inclusiv Lituania și statele baltice.

„Statele Unite sunt astăzi aici pentru a reafirma angajamentul nostru față de NATO [...] suntem angajați față de Lituania și statele baltice și față de NATO”, a declarat Biden marți, la o întâlnire cu președintele lituanian Gitanas Nausėda la Vilnius.

Biden a sosit marți dimineață la Palatul Prezidențial pentru o recepție oficială solemnă.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat marţi că nu este "absolut deloc" surprins de decizia Turciei de a renunţa la veto-ul în privinţa aderării Suediei la NATO, transmite EFE.

După ce a semnat în cartea de oaspeţi, un jurnalist l-a întrebat pe Biden dacă a fost surprins de decizia Turciei de a debloca aderarea Suediei la NATO, la care preşedintele a răspuns: "Absolut deloc". "Voi vorbi despre asta mai târziu", a promis Biden în timp ce se aşeza pe scaun pentru a-şi începe reuniunea cu Nauseda.

Preşedinţii Biden şi Zelenski vor avea miercuri o întâlnire bilaterală

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski vor avea miercuri o întâlnire bilaterală în capitala Lituaniei, Vilnius, unde se desfăşoară summitul NATO, a declarat agenţiei Reuters un oficial din SUA.

Zelenski, care nu a confirmat încă oficial că va fi prezent în capitala Lituaniei, a declarat luni seara că ţara sa va deveni membră a NATO şi se aşteaptă ca la Vilnius să se decidă un "algoritm" pentru acest demers.

Jake Sullivan: NATO va stabili o cale pentru aderarea Ucrainei, însă nu şi un calendar

NATO va stabili "o cale a reformelor" pentru Ucraina, cu scopul ca această ţară să poată să se alăture alianţei nord-atlantice, însă nu şi "un calendar", a declarat marţi consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, transmite AFP.

"O cale a reformelor pentru Ucraina" va fi trasată, dar "nu pot oferi un calendar", le-a transmis Sullivan jurnaliştilor prezenţi la Vilnius, unde are loc marţi şi miercuri summitul NATO.

În esenţă, la summitul de la Vilnius, NATO va trimite un "semnal pozitiv" Ucrainei cu privire la intenţia Kievului de a adera la alianţă, a mai spus Sullivan, potrivit Reuters.

 

Jens Stoltenberg, a calificat marţi drept "istoric, înainte de a începe", summitul alianţei nord-atlantice

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat marţi drept "istoric, înainte de a începe", summitul alianţei nord-atlantice care începe în cursul zilei la Vilnius, aluzie la deblocarea de către Turcia a primirii Suediei în organizaţie, transmite EFE.

"Ne aflăm într-un moment istoric, înaintea unui summit care va fi istoric", a apreciat Stoltenberg la o întâlnire care a avut loc înaintea deschiderii oficiale a summitului, la care asistă cei 31 de lideri ai ţărilor membre, plus Suedia, în calitate de ţară invitată.

Secretarul general al NATO a anunţat luni deblocarea de către Turcia a aderării ţării nordice la alianţă, după întâlnirea care a avut loc între premierul suedez Ulf Kristersson şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. A


Preşedintele Klaus Iohannis participă, marţi şi miercuri, la Summitul NATO de la Vilnius, Republica Lituania.
Administraţia Prezidenţială a informat că, la summit, care are loc într-un moment critic pentru securitatea euroatlantică, în al doilea an de la începerea agresiunii ruse asupra Ucrainei, liderii aliaţi vor evalua implementarea deciziilor adoptate la reuniunea de la Madrid din 2022, când a fost adoptat şi Conceptul Strategic în vigoare, cu accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare.

Aliaţii NATO au ajuns luni la un acord asupra unor planuri de apărare care detaliază modul în care alianţa ar răspunde la un atac rusesc, depăşind blocajul din partea Turciei, cu o zi înainte ca liderii să se reunească la summitul de la Vilnius, au declarat cinci diplomaţi pentru agenția Reuters.

Timp de decenii, NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, în timp ce a purtat războaie mai mici în Afganistan şi Irak şi a simţit că Rusia post-sovietică nu mai reprezenta o ameninţare existenţială.

De asemenea, trebuie să strângem legăturile politice cu conducerea Consiliului NATO-Ucraina
care vă avea reuniunea inaugurală mâine, în prezenţa preşedintelui Zelenski. Şi în plus am propus să eliminăm cerinţa Planului de Acţiune pentru Aderare iar acest lucru va face ca procesul de
aderare pentru Ucraina să fie redus de la un proces în două etape, la unul într-o singură etapă. Toate acestea vor transmite  un mesaj pozitiv şi puternic.
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI