Stenograme în dosarul azilelor groazei. Angajații se lăudau cu bătăile și chiar au fost înregistrați cum îi loveau pe pacienți. Ei sunt acuzați și de furt al hranei și hainelor bătrânilor

Ies la suprafață noi dezvăluiri în cazul azilelor groazei din Ilfov. Victimele erau bătute de angajați şi lăsate în condiţii mizere, după cum reiese din stenogramele de la dosar. Mai mult, personalul le fura bătrânilor chiar și mâncarea și hainele trimise de familii. Patru dintre suspecții cercetați în cazul căminelor de bătrâni de lângă București au fost arestați preventiv. Printre aceştia, Ştefan Godei, administratorul unui centru, fost vice-preşedinte al Tineretului PSD.

06 Iulie 2023, 17:10 (actualizat 06 Iulie 2023, 20:47) Știrile TVR |

În dosarul care a îngrozit România, încă 11 suspecţi sunt în arest la domiciliu, șase sunt în libertate sub control judiciar, iar pentru trei persoane nu s-a luat nicio măsură. DIICOT a făcut deja contestaţie.

Citește și Patru inculpaţi au fost arestaţi preventiv în dosarul azilelor pentru vârstnici. Alţi 11 suspecţi sunt în arest la domiciliu, iar 9 sunt plasaţi sub control judiciar

Una dintre persoanele care au scăpat de arestul preventiv este chiar proprietara centrelor în care s-ar fi comis ororile, Cristina Dumitra. Aceasta este însărcinată în șapte luni, iar anchetatorii au considerat că măsura controlului judiciar este suficientă în cazul său. În schimb, soțul său, Ovidiu Dumitra, fost polițist în cazul IPJ Ilfov, a ajuns în arest.

Stenogramele din dosar scot la iveală detaliile ororilor la care ar fi fost supuse cele peste 100 de persoane găzduite de cele trei centre.

CUM ACŢIONAU

CV -Și ești pe (neinteligibil)?

CD -Da, i-am bătut p-ăștia de dimineață! I-am dat una lu' unu...

CV -Poate-ți trage...

CD  -Ce să dea, că le e frică de mine!

CV - De îți sparge fața...

CD -I-am dat eu lui!

CV -Treaba ta...

CD -M-am săturat, dar dă-i ... (dracu), țipă cu noaptea în cap! Te chinui să le faci să mănânce, te chinui...(ai dracu), țipă, i-am dat eu, na, să țipi, fir-ai ...(al dracu), să ai de ce să țipi, să te saturi!

CV -Am uitat să-ţi zic că la Martin… şi-a scos cearşaful de protecţie de pe saltea. Trebuie pus înapoi!

CD -Ăla cre că trebuie strâns de gât, mai repede, decât…

CV -Cu cearşaful, eventual…(râde)…

CD -De ce nu te ștergi mă, arde-te-ar focul, să te ardă pe mățe! Nesimțitul ... (dracu') ce eșți! Ce e aicea, bă!

CV -Lasă-l (dracu')….ho…ho… -Ce bă, animalu' dracu'! Ce… (pe fundal se aude un zgomot specific unei lovituri) fir-ați (ai dracu'), să fiți cu plămânii voștri!

(...)

(SURSA: REFERAT DIICOT)

De altfel, avocaţii admit comiterea faptelor.

Florin Vasilescu, avocat: "Clienta mea spune că ea era o simplă îngrijitoare, că ea doar urma ordinele. Avea anumiţi superiori. Iar aceștia au îndemnat-o, la un moment, să lovească unul dintre pacienți".

Suspecţii contrazic însă acuzaţiile procurorilor.

Suspect: (n.r., întrebare: Nu au fost bătuți?) Nu au fost și nu a existat așa ceva, pacienții, ieri, când au fost luați din centru, au fost consultați de un medic, fotografiați, clinic.

Anchetatorii au folosit şi investigatori sub acoperire, care au dezvăluit mizeria de nedescris în care erau ţinuţi cei pentru care au încasat sume uriaşe de bani de la stat. De altfel, prejudiciul ar depăşi bine un milion de euro.

CE AU DESCOPERIT INVESTIGATORII SUB ACOPERIRE

(20 aprilie 2023)

"În cursul zilei de 19.04.2023, când am fost să chem pacienții la micul dejun, am constatat că pacientul mai agresiv ,,Dan" avea lenjeria udă de urină, iar acesta era ud pe pantaloni, cu un miros specific pregnant. I-am transmis ,,Alinei" acest aspect, care mi-a spus să îl las așa deoarece făcea noaptea pe el. Pe parcursul zilei am observat că pacientul nu a fost schimbat, a fost lăsat așa până i s-au uscat pantalonii pe el."

(SURSA: REFERAT DIICOT)

Un alt investigator sub acoperire întărește acuzațiile.

Procurorii verifică şi modul în care autorităţile au acordat avize de funcţionare acestor centre, dar şi cum au reuşit să fenteze orice control.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI