Stenograme șocante în cazul azilului groazei din Mureș. Oamenii au fost supuși unor tratamente inumane, zăceau pe saltele murdare, malnutriți și însetați

9 august 2023, 18:57

Procurorii DIICOT au interceptat mai mulți angajați ai azilului din Bărdeşti, județul Mureș, în timp ce discutau despre tratamentele inumane și degradante la care erau supuși bătrânii și persoanele cu dizabilități din centru.

DOAMNĂ: Apăi ăla a zis tot, frate.

MARTOR: Despre asta e vorba.

DOAMNĂ: Că timp de 3 luni a fost ţinut jos în pivniţă, i-au fost legate mâinile şi picioarele de patul de fier.

MARTOR: Atât.

DOAMNĂ: Că l-au bătut şI l-au lovit (…)

DOAMNĂ: Ăia erau închişi acolo. Dimineaţă când ne-am dus, plini de (…), plini de (…), o putoare de ne înecam. Ăia cine ştie când au fost schimbaţi, când au mâncat…

Ororile de la Mureş au fost descoperite de reprezentanții Centrului de resurse juridice. Ce au găsit în subsolul clădirii a fost șocant.

Georgiana Pașcu, manager program, Centrul de Resurse Juridice: „Persoanele acestea zăceau pur și simplu pe saltele murdare de urină, fecale, sânge. O tânără se afla în stare gravă de malnutriție, era piele și os, acoperită de muște, alta plângea și cerea apă.”

Aproape 60 de persoane internate în azilul groazei au fost relocate în alte spații de îngrijire. Victimele au nevoie inclusiv de tratament psihiatric de specialitate.

Keren Rosner, psiholog: „Orice persoană tratată abuziv este afectată psihic, iar în timp poate dezvolta tulburări de percepţie, de comportament, tulburări emoţionale. Chiar dacă o persoană are anumite probleme psihice, ele cu siguranţă se pot îmbunătăţi sau agrava în funcţie de mediu şi în funcţie de cum sunt trataţi.”

Trei inculpați au fost arestați preventiv în acest caz de Tribunalul Mureş. Curtea de Apel a confirmat decizia şi a menţinut inculpaţii în areste pentru 30 de zile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite