Stelian Ion, la Tema Zilei: Numirea procurorului general se va face cu aviz conform al CSM. Dacă avizul CSM e negativ, procedura se reia cu altă propunere

29 martie 2021, 21:51

Numirea procurorilor de rang înalt va fi modificată în noile legi ale justiției astfel, a explicat ministrul Justiției: propunerea venită din partea ministrului Justiției va trebui să primească un aviz conform din partea Secției pentru procurori a CSM, abia apoi va veni o evaluare proprie din partea președintelui României. „Avizul conform înseamnă că, cel puțin pe avizul negativ, el oprește această procedură și se poate relua cu altă persoană, cu altă propunere. Deci dacă propunerea ministrului Justiției primește un aviz negativ din partea Secției pentru procurori a CSM, procedura se va opri, se va alege o altă persoană și se va merge mai departe cu acea propunere. În final, președintele României are posibilitatea să numească sau poate refuza acea propunere”.

Alte declarații ale ministrului Stelian Ion:

– după 17 ani în care aceste legi au fost în vigoare și după zeci de modificări ale lor, este nevoie de o abordare nouă a legislației, de noi legi ale justiției. Nu se mai corelează multe reglementări din actualele legi, modificările din 2018 au fost nocive și ele necesită o corectare. Dar nu este vorba numai despre asta, ci despre un nou fundament pentru justiția din România, pentru că trebuie să privim spre niște instituții în care să avem încredere, mult mai eficiente și foarte corecte.

– sunt modificări ample care vizează admiterea în magistratură, cariera magistraților, modul de organizare al CSM, Inspecția Judiciară.

– procedura care privește numirea procurorilor de rang înalt a suscitat mult intere și multă emoție în ultimii ani. Este nevoie de o intervenție legislativă. Este vorba de întărirea rolului CSM în cadrul procedurilor de numire și scăderea proporțională a rolului politic. Procurorul general al României, procurorul șef al DNA, al DIICOT, de adjuncți, toți trebuie să se bucure de mare credibilitate, asta se va întâmpla când legislația va fi îmbunătățită și ministrul Justiției, CSM-ul și președintele României se vor alinia și vor fi cu toții de acord ca acea propunere este corectă. Care este modificarea? Ca propunerea venită din partea ministrului Justiției să primească un aviz conform din partea Secției pentru procurori a CSM, apoi să vină o evaluare proprie din partea președintelui României. Avizul conform înseamnă că, cel puțin pe avizul negativ, el oprește această procedură și se poate relua cu altă persoană, cu altă propunere. Deci dacă propunerea ministrului Justiției primește un aviz negativ din partea Secției pentru procurori a CSM, procedura se va opri, se va alege o altă persoană și se va merge mai departe cu acea propunere. În final, președintele României are posibilitatea să numească sau poate refuza acea propunere.

– și revocarea procurorilor de rang înalt e importantă. Vreau să înlăturăm aceste evaluări abuzive ale miniștrilor justiției și este foarte important să ținem cont de hotărârea CEDO Kovesi – împotriva României, care tocmai lucrul acesta îl reclama, și anume că nu exista o procedură de atac în instanță în cazul unei revocări abuzive. Și noutatea noastrp este că: procurorul care e revocat să poată avea acces la instanță și să poată ataca acel act de revocare.

Ce alte noutăți mai sunt în proiectele noilor legi ale justiției aflați din înregistrarea video a emisiunii Tema Zilei, cu invitat – ministrul Justiției, Stelian Ion.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite