Stela Popescu a murit. Actrița ar fi împlinit luna viitoare 82 de ani

23 noiembrie 2017, 16:02

Actrița, care urma să împlinească 82 de ani la 21 decembrie, a fost găsită fără suflare, în locuinţă, de fiica sa adoptivă, care a cerut ajutor de urgenţă. A fost însă prea târziu. În urmă rămân zeci de ani de filme, de spectacole și replici celebre. Dar și o viață ca un film.

Informația că Stela Popescu a murit a fost confirmată de SMURD. Fiica actriței a sunat la 112 la ora 15.32.  Un echipaj SMURD a ajuns la ora 15.40, dar  actrița era deja decedată.

Reprezentanții ISU București Ilfov au comunicat că s-a primit un apel la numărul de urgență 112, care anunța existența unei persoane de sex feminin cu probleme respiratorii severe, în strada Alexandru Donici. Au fost trimise la fața locului două echipaje SMURD (tip B și C), însă persoana era decedată. Nu au fost întreprinse manevre de resuscitare, a precizat ISU București Ilfov.

Trupul neînsuflețit al actriței a fost dus la INML pentru a se stabili cu exactitate cauzele decesului.

Actorul Alexandru Arșinel, partenerul de scenă al Stelei Popescu, a declarat  că trupul artistei va fi depus la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din București, iar sâmbătă va fi dus la Cernica, unde va fi înmormântată duminică, alături de soțul ei.

„Aș face o mie de lucruri, păcat că viața e scurtă”

„Dacă nu aș fi reușit în actorie, aș fi făcut altceva, nu m-aș fi încăpățânat. Nu sunt orgolioasă. Aș fi făcut design, de exemplu, costume de teatru. Aș face o mie de lucruri, păcat că viața e scurtă”, spunea artista, într-un interviu de televiziune.

„Am fost fericită în dragoste, am avut parte de un bărbat respectuos. Ne-am luat după 12 ani de televiziune. Mi-a spus la un moment dat: Ai fi fost la fel de mare actriță, chiar dacă nu te întâlneai cu mine. Scria texte extraordinare, dar nu era foarte îndrăgostit de televiziune”, și-a amintit Stela Popescu.

(w500) Stela Pope

„Satisfacţia noastră cea mai mare, a actorilor, este ca publicul să ne urmărească, să ne înţeleagă şi să plece acasă mai bogat şi cu inima satisfăcută”, spune marea actriță în ultimul interviu pentru TVR, care va fi difuzat în 12 decembrie, pe TVR 3, de la ora 22.00.

Stela Popescu, o viață pe scenă

Stela Popescu s-a născut într-o familie de învățători modești, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei considerat intelectual, deci dușman de clasă, este deportat în Siberia, iar mama se refugiază, împreună cu fiica în România, la Brașov.

În 1953, susține examenul de admitere la facultate și este repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki”, la care renunță după un an și jumătate când intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne.

În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în paralel continuă să susțină spectacole de teatru. La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde ajunge să susțină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până in 1969 joacă la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”.

În 1969, Stela părăsește Revista și se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o împiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română din 1963 până în prezent.

În paralel, susține și o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969, la puțin timp după divorțul de Dan Puican.

Totodată, joacă în celebra serie de spectacole „Boema” de la Grădina Boema, spectacole care se înscriu în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare. Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema. La Teatrul de Comedie joacă din 1969 până în 1993, când revine la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde a lucrat până la finalul vieții.

Pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” și pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu strălucește în piese precum „Omul care a văzut moartea”, „Mama Boema”, „Boema, slăbiciunea mea” etc. A jucat 18 ani în „Preșul”, 12 ani în „Pețitoarea” și 10 ani în „Plicul”. A avut șansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.

Între anii 1971 și 1979 face cuplu, pe scenă și la televiziune, cu Ștefan Bănică. Cât despre longevivul cuplu umoristic Stela – Alexandru Arșinel, care a început în 1979, acesta a fost garanția umorului de calitate.

În 1958, debutează în cinematografie în pelicula „Alo? Ați greșit numărul”. A jucat în peste 25 de filme precum Nea Mărin miliardar , „Pe malul stâng al Dunării albastre” , „În fiecare zi mi-e dor de tine”, etc.

Stela Popescu a făcut o carieră și în televiziune. A jucat în televiziune de la înființare până în prezent, în piese de teatru și emisiuni de divertisment, reușind să transmită ceva din spiritul satiric și contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. TVR a scos pe piață DVD-urile „O stea printre stele” și „Stela și Arșinel” care reunesc o parte dintre aparițile televizate ale Stelei Popescu.

Începând jumătatea anilor ’90, Stela Popescu a fost moderatoarea unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVR, Realitatea și Național TV.

Joacă în serialul TV „Cuscrele” precum și în telenovelele „Războiul sexelor”, „Regina” și „Aniela” în rolul Coanei Chiva. În 2011 revine cu o participare specială în telenovela Iubire și Onoare.

Stela Popescu a adoptat-o pe Doina Maximilian (fiica fratelui soțului său, Puiu Maximilian), de la care are o nepoată, Stanca.

Stela Popescu a fost  implicată în acțiuni de binefacere, în cadrul Fundației ”StelaR”, deschisă alături de Alexandru Arșinel. Fundația ”StelaR” organizează în fiecare an Gala Premiilor „Mihai Maximilian”, dedicate memoriei și amintirii unuia dintre cei mai prolifici autori de texte de revistă, care a fost soțul Stelei Popescu.

A scris și o carte de bucate — ”În bucătărie cu Steluța”.

„Regina comediei”,  Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor și o stea pe Aleea Celebrităților

Președinția României i-a conferit artistei Stela Popescu, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D — „Arta Spectacolului”. În 2002 a obținut, alături de Alexandru Arșinel, premiul special pentru teatru de revistă al UNITER. Actrița a primit Premiul de Excelență, oferit de Uniunea Criticilor Muzicali și Forumul Muzical Român — revista Melos, în cadrul festivității de decernare a Premiilor criticii muzicale pe 2006.

În luna mai 2009 actrița Stela Popescu a primit titlul de „regina comediei” din partea Centrului Cultural Israel-România din Tel Aviv, cu ocazia unui spectacol de excepție, musical-ul ”O noapte furtunoasă”, prezentat în turneu în Israel de Opera Comică pentru Copii din București. Actrița a primit Premiul de excelență la Gala Comediei Românești festCo 2011 (17 iunie), desfășurată la Teatrul de Comedie.

La 14 decembrie 2011, Stela Popescu a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului pentru întreaga carieră. De asemenea, a primit „Placheta Bucureștiului”, din partea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru merite deosebite în slujba teatrului și filmului românesc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite