Stavropoleus, minunea din centrul Bucureștiului. Ansamblul poate fi vizitat online

Vă propunem în această perioadă premegătoare celei mai mari sărbători creștine, Paștele, să faceți o incursiune în atmosfera minunată a complexului Stavropoleos, monument istoric și arhitectonic impresionant, dar și lăcaș de cult - operă de artă.  Ansamblul Stavropoleos poate fi vizitat online pe site-ul stavropoleos.ro.

08 Aprilie 2020, 18:53 (actualizat 08 Aprilie 2020, 18:57) Știrile TVR |
Stavropoleus, minunea din centrul Capitalei

Aproape trei secole de istorie sunt concentrate într- un loc încărcat de sensibilitate și lumină. Biserica Stravropoleos a fost ridicată în 1724, în timpul celei de-a doua domnii în Țara Românească a lui Nicolae Mavrocordat , de către arhimandritul Ioanichie. În incinta hanului aflat  în proprietatea lui, Ioanichie a construit actuala biserică, care era susținută economic de către han, o situație des întâlnită în epocă. Din ansamblul inițial, astăzi mai avem biserica, celelalte edificii fiind ridicate în urma unui proiect amplu de restaurare și construcție început în 1897, după planurile arhitectului Ion Mincu.

Ansamblul Stavropoleos aparţine, din punct de vedere stilistic, epocii brâncoveneşti.  Decoraţia în piatră, mobilierul, pictura murală interioară şi exterioară reprezintă o expresie unitară a acestei perioade din istoria artei româneşti.

Autor: Bianca Sărățeanu

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI