Statutul Casei Regale, înlocuit cu o simplă autoritate, cu buget și conducere sub control parlamentar. Proiect depus de PSD-ALDE

Un nou proiect de lege prevede înfiinţarea unei noi autorităţi administrative autonome care va purta numele Regelui Mihai şi care va fi în subordinea Parlamentului. Palatul Elisabeta va fi folosit ca sediu pentru noua autoritate, care va beneficia de un buget de nici un milion de euro anual. Singura legătură a noii instituții cu actuala Casă Regală ar fi procedura de numire a conducerii.

17 Mai 2018, 20:01 |
Statutul Casei Regale, înlocuit cu o simplă autoritate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Peste 30 de parlamentari PSD și ALDE au depus un nou proiect de lege care prevede că Palatul Elisabeta va deveni sediul unei autorități administrative autonome, care va purta numele Regelui Mihai.

Inițiativa nu mai face aproape nicio referire la problema reglementării Statutului Casei Regale.

În schimb, noua instituție va fi condusă de un director ce poate fi numit și revocat de Parlament, la propunerea Custodelui Coroanei Române.

Noua autoritate ar urma să administreze un buget anul de 860.000 de euro şi va prezenta Parlamentului un raport de activitate anual.

Casa Regală dă semne de nemulțumire.

"Spre deosebire de forma anterioară, aceasta nu mai reglementează existența și funcționarea Casei Regale în sine, ci a unei instituții de stat (autoritate publică autonomă sub control parlamentar). Legătura juridică dintre această instituție și Casa Regală constă în faptul că Majestatea Sa Custodele Coroanei propune Parlamentului o persoană pentru funcția de Director al instituției. Nici directorul, nici angajații instituției nu vor fi aleși dintre membrii Familiei Regale". (Sursa: Biroul de Presă al Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei)

Proiectul vine să ia locul inițiativei legislative depuse și apoi retrase de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, pe motiv că unele prevederi comportau riscuri de nenconstituționalitate. Propunerea recunoștea statutul de utilitate publică și poziția onorifică de Șef al Casei Regale, asimilată protocolar cu aceea a unui fost șef de stat. De asemenea, Palatul Elisabeta rămânea în folosință pentru următorii 49 de ani şi se aloca un buget anual aprobat de guvern.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI