Statul vrea să taie cheltuieli de 20 de miliarde de lei. Ministerele trebuie să prezinte planul de reduceri. Discuțiile privind propunerile, după centralizarea documentelor, în următoarea ședință de guvern

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru
12 aprilie 2023, 12:49

La finalul ședinței de la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că discuţiile vor avea loc după ce vor centralizate toate propunerile. Până miercuri după-amiază, majoritatea ministerelor au depus deja planurile de reducere a cheltuielilor bugetare.

„Procesul de centralizare este încă în derulare, documentele fiind preluate la nivelul Guvernului. Analiza propunerilor ministerelor va fi derulată la următoarea şedinţă a Executivului”, a informat Cărbunaru.

„Prim-ministrul a anunţat în această săptămână că nu se pune problema de a ajusta salariile în sistemul bugetar. Aşadar, rămânem în această zonă a nevoii de a reduce cheltuielile publice. Este un demers de cumpătare pe care Guvernul l-a gestionat şi anul trecut. Un an complicat, dar care a permis şi ca urmare a acestor măsuri luate din timp, încă din primăvară, frânarea cheltuielilor publice şi încurajarea investiţiilor. Vă reamintesc că au fost 90 de miliarde de lei investiţiile alocate de guvern din bugetul naţional anul trecut; anul acesta sunt peste 110 miliarde de lei. Deci, în continuare, sunt investiţiile cele care vor dinamiza motorul economic, dar, în acelaşi timp, frânând cheltuielile statului, instituţiilor publice, în zone care să nu afecteze nici funcţionarea lor, dar nici implementarea acestor proiecte de investiţii. Vor fi tăieri pe care fiecare minister le va prezenta. Acestea urmează să fie centralizate la nivelul Guvernului şi vi le vom prezenta în momentul în care ele vor fi agregate ca atare şi vă asigurăm că, după modelul anului trecut, şi anul acesta aceste cheltuieli vor fi reduse. E o măsură firească”, a explicat purtătorul de cuvânt.

El a precizat că este un proces în derulare şi că va verifica stadiul acestuia.

„Ceea ce vă spuneam este că toate aceste documente depuse de ministere trebuie centralizate tocmai pentru a avea o vedere de ansamblu asupra acestei chestiuni. (…) Planurile trebuie depuse la Secretariatul General al Guvernului (…) şi discutate după ce sunt centralizate. Deci, cel mai probabil, o discuţie pe baza acestor planuri pe care le întocmesc ministerele va avea loc după ce acest proces de evaluare a lor se va încheia. (…) În această şedinţă nu s-a discutat această chestiune, pentru că ministerele trebuie să le depună înainte să se discute pe seama lor. Ca atare, logic, ele sunt depuse, după ce sunt depuse, sunt discutate”, a răspuns Cărbunaru, la întrebările repetate pe această temă, adăugând că „această prioritate rămâne”.

Potrivit purtătorului de cuvânt, discuţiile în guvern se vor purta în momentul în care sunt centralizate toate aceste propuneri, „pentru că ele nu sunt abordate segmentat”.

„Nu este o discuţie de a reduce cheltuielile la un minister sau altul, este vorba de un pachet important, consistent din punct de vedere financiar, care reduce presiunea asupra bugetului, ţine cont de context şi, repet, spun acest lucru, dă o dovadă de abordare cumpătată, chibzuită a banului public. (…) În şedinţa de Guvern, planurile nu erau pe masa Guvernului, ceea ce înseamnă că procesul de colectare şi de evaluare a lor este încă în derulare. Deci, de îndată ce ele sunt aşezate, puse laolaltă şi pot să facă subiectul unei analize la nivel guvernamental, acest lucru se va întâmpla”, a evidenţiat Dan Cărbunaru.

Miniștrii cabinetului Ciucă aveau termen până astăzi să depună un plan pentru fiecare minister în parte, în care să arate de unde se vor tăia bani.

ACTUALIZARE Ministerul Economiei va putea să reducă 10 milioane de lei, să taie bani de la bunuri și servicii, iar Ministerul Finanțelor Publice va putea să reducă 389 de milioane de lei.

În ceea ce privește Ministerul Transporturilor, documentul semnat de Sorin Grindeanu și trimis la Palatul Victoria arată că poate face economii de aproape 400 de milioane de lei din bunuri și servicii. Pe de altă parte, Ministerul Muncii nu poate tăia bani decât de la tot ceea ce înseamnă deplasări pentru proiecte sau conferințe și au nevoie de bani în plus la rectificarea bugetară pentru că există programe sociale de susținere pentru români.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a precizat că nu au putut fi identificate măsuri pentru diminuare prevederilor bugetare aprobate în 2023.

“Jumătate dintre aceste sume reprezintă fonduri aferente proiectelor finanțate prin PNRR sau finanțări nerambursabile din exercițiul financiar 2014-2020.  33% din buget reprezintă sumele necesare derulării Programului național social pentru creșterea natalități și a Programelor de creditare Student Invest și Family Start. Cheltuielile de personale ale întregului minister (structura centrală, ANPDCA, ANES) se ridica la doar 5% din buget, iar cheltuielile cu bunuri și servicii la doar 3%”, se arată în comunicat.

Totodată, din cumulul pensiei cu salariul economia ar fi de 1,5 miliarde de lei. Ministerele Agriculturii și Sănătății nu pot face economii semnificative, doar câteva milioane de lei prin tăierea de la bunuri și servicii.

În total, pe ministere s-ar putea face o economie de două miliarde de lei.

În cazul interzicerii cumulului pensiei cu salariul, această măsură nu se va aplica profesorilor și cadrelor medicale, în special doctorilor care lucrează la sate, pentru că sunt foarte puțini, iar Guvernul vrea să îi încurajeze să își continue activitatea în mediul rural.

CITIȚI ȘI – Ministrul Finanţelor a dat explicații în Parlament pe tema reducerii cheltuielilor. Adrian Câciu: Va fi un plan de măsuri care să conducă la economii de 20 de miliarde de lei și care va fi anunțat săptămâna viitoare

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite