Statul vrea să elimine evaziunea din comerțul cu bijuterii. Comercianții anunță scumpirea bijuteriilor cu 15%

18 ianuarie 2018, 09:18

Românii cheltuie milioane de euro pentru achiziția de bijuterii, în fiecare an. Puțini știu însă că plătesc scump pentru multe podoabe care sunt doar falsuri, din import. Mai mult, o treime din vânzări se fac la negru de către comercianți ambulanți. Patronatele din domeniu reclamă că fenomenul este tolerat chiar de unii funcționari.

Sunte niște avantaje. O bijuterie vândută în două, trei rate, cu un preț fără TVA, fără impozite la stat, asigură un preț mult inferior prețului pe care îl practică un operator autorizat” – președintele Ascociației Bijutierilor din România, Mihail Pacioianu.

Bijuteriile vândute pe piața internă sunt marcate de comercianții autorizați sau de Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor. Este o situație unică la nivel european care favorizează apariția falsurilor și evaziunea fiscală, susțin guvernanții.

Din 30 iunie, toate podoabele scoase la vânzare vor purta doar marca statului.

Comercianții nu vor mai putea aplica marca de garanţie proprie. Toată marfa ce va fi oferită spre vânzare, va trece pe la ANPC, cu excepţia obiectelor marcate legal în alt stat membru. În acest mod, se va avea o imagine clară asupra obiectelor din metal preţios comercializate în România„, au explicat, pentru Ştirile TVR, reprezentaţii Autoritatii pentru Protecția Consumatorilor.

Comercianții de bijuterii susțin însă că statul vrea doar să câștige mai mulți bani din taxele pentru aplicarea mărcii. Cheltuielile în plus le vor suporta clienții.

Dacă acest act normativ intră în vigoare, bijuteriile s-ar putea scumpi cu minim 15% din prețul pe gram” – proprietar, magazin de bijuterii.

Se va ridica preţul la o bijuterie cu vreo 50 de lei. Ar putea să însemne pentru bijuterii mici chiar dublarea preţului” – președintele Patronatului Bijutierilor din România, Karl Heinz.

În România sunt peste 3.500 de firme autorizate să vândă bijuterii. De trei ori mai puține decât erau înainte de apariția crizei economice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite