Statul vrea să asigure îngrijirea acasă a vârstnicilor. Primăriile vor avea în evidență persoanele peste 65 de ani

Statul vrea să asigure îngrijirea acasă a vârstnicilor
Statul vrea să asigure îngrijirea acasă a vârstnicilor
17 noiembrie 2021, 20:40

Persoanele vârstnice care au nevoie de ajutor nu sunt nici măcar luate în evidență de aproape 3 sferturi dintre serviciile publice de asistenţă socială din România.

Iar peste 93 la sută dintre acestea nu au nici măcar un angajat care să aibă grijă de această categorie de persoane. Practic, pentru stat, acești bătrâni nu există.

Lucian Mihai Băcanu, directorul medical al unui centru rezidenţial pentru vârstnici: Din păcate, până în momentul de față, nu există un serviciu decontat de Casa de Asigurări de Sănătate pentru oamenii în vârstă la domiciliu, iar centrele sociale care sunt la ora actuală acoperă doar o mică parte din necesarul de nevoi pentru oamenii în vârstă. Noi, de exemplu, avem o listă de așteptare destul de lungă.

Guvernul alocă abia acum 100 de milioane de lei pentru 30 de unități de îngrijire la domiciliu și 10 cantine.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: Pentru vârstnici este un dezastru. Cel mai important serviciu pe care dorim să îl dezvoltăm este acela de îngrijire la domiciliu. Se creează echipe în coordonarea echipelor de servicii publice de asistență socială, se fac anchete sociale și primesc servicii la domiciliu de diferite tipuri: medicale, de hrană, servicii de consiliere.

Ministerul Muncii vrea să schimbe și legea asistenței sociale pentru ca bătrânii care nu mai au pe nimeni și sunt cazuri sociale să fie îngrijiți acasă pe banii statului sau pe fonduri europene.

Un loc într-un centru de stat pot prinde foarte greu. Cele private sunt un vis și pentru cei cu o pensie rezonabilă.

O lună la un centru rezidențial medical costă peste 5 000 de lei, iar pentru un azil obsinuit de bătrâni familia trebuie să plătească între 3 500 și 4 000 de lei. O lună la un cămin de lux poate ajunge la 9 000 de lei. De cealaltă parte, o zi de îngrijire medicală a unui bătrân la domiciliu pornește de la 2 500 de lei.

În România, mai bine de 30 % dintre persoanele vulnerabile sunt vârstnici peste 65 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite