Statul solicită Nuclearelectrica să renunțe la parteneriatul cu firma chineză CGN. Ministrul Economiei a declarat la TVR motivele ruperii acordului cu chinezii

Ministerul Economiei a solicitat Nuclearelectrica, la care deţine 82,5% din acţiuni, să completeze ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor din iunie cu trei puncte referitoare la încetarea relaţiilor cu General Nuclear Power (CGN), partenerul chinez în proiectul unităților 3 și 4. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a precizat pentru TVR motivele pentru care solicită întreruperea colaborării cu firma chineză.

28 Mai 2020, 09:57 (actualizat 28 Mai 2020, 11:31) |
Virgil Popescu, despre Nuclearelectrica
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Statul solicită abrogarea Strategiei de continuare a proiectului Unităţile 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014), precum şi a Strategiei revizuite de continuare a proiectului Unităţile 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018).

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat pentru TVR motivele pentru care vrea să pună capat colaborarii cu firma chineză.

Lucrările de la Nuclearelectrica trenează de vreo 7 ani, nu au avansat și era momentul să luăm o decizie, pentru că retubarea reactorului 1 trebuie finalizată până în 2026. Asta presupune scoaterea din circuit a reactorului 1, iar daca nu reușim să facem ceva cu reactoarele 2 și 3 pierdem oportunitatea”, a spus Virgil Popescu pentru TVR.

Ministrul Economiei spune că a fost sesizat și de Consiliul Concurenței.

E mai bine și mai prudent să finalizăm această colaborare (n.r. cu firma chineză), pentru că trenează de prea mult timp, iar Directoratul de la Nuclearelectrica să vină cu o nouă propunere de strategie, astfel încât să reușim să pornim cât mai repede construirea reactoarelor 2 și 3”, a declarat Virgil Popescu la TVR.

Nuclearelectrica a semnat, în luna mai 2019, cu China General Nuclear Power Corporation și CGN Central and Eastern Europe Investment acordul investitorilor în forma preliminară cu privire la continuarea proiectului unităților 3 și 4 de la Cernavodă.

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 12°C 16°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI