Statul solicită Nuclearelectrica să renunțe la parteneriatul cu firma chineză CGN. Ministrul Economiei a declarat la TVR motivele ruperii acordului cu chinezii

28 mai 2020, 09:57

Statul solicită abrogarea Strategiei de continuare a proiectului Unităţile 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014), precum şi a Strategiei revizuite de continuare a proiectului Unităţile 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018).

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat pentru TVR motivele pentru care vrea să pună capat colaborarii cu firma chineză.

Lucrările de la Nuclearelectrica trenează de vreo 7 ani, nu au avansat și era momentul să luăm o decizie, pentru că retubarea reactorului 1 trebuie finalizată până în 2026. Asta presupune scoaterea din circuit a reactorului 1, iar daca nu reușim să facem ceva cu reactoarele 2 și 3 pierdem oportunitatea”, a spus Virgil Popescu pentru TVR.

Ministrul Economiei spune că a fost sesizat și de Consiliul Concurenței.

E mai bine și mai prudent să finalizăm această colaborare (n.r. cu firma chineză), pentru că trenează de prea mult timp, iar Directoratul de la Nuclearelectrica să vină cu o nouă propunere de strategie, astfel încât să reușim să pornim cât mai repede construirea reactoarelor 2 și 3”, a declarat Virgil Popescu la TVR.

Nuclearelectrica a semnat, în luna mai 2019, cu China General Nuclear Power Corporation și CGN Central and Eastern Europe Investment acordul investitorilor în forma preliminară cu privire la continuarea proiectului unităților 3 și 4 de la Cernavodă.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite