Statul schimbă regulile pentru ajutorarea refugiaților ucraineni. Sprijinul financiar va fi oferit doar dacă aceștia lucrează în România sau au un copil înscris la școală aici

13 aprilie 2023, 20:42

Ucrainenii stabiliți în România primesc în prezent 50 de lei pe zi pentru cazare şi 20 de lei pentru hrană. De la întâi mai însă, vor primi o sumă lunară fixă, acordată dacă vor îndeplini anumite condiții. Decizia fost luată, pentru că pe lângă un sprijin financiar, ucrainenii să fie încurajaţi să se angajeze și să îşi înscrie copiii la şcoală.

”Se va prevedea ca suma forfetară să fie acordată numai dacă și în măsura în care beneficiarul va face dovada încadrării în muncă sau a înscrierii minorilor în unitățile de învățământ, ca o formă de stimulare a integrării într-o formă activă în sistemul din țara noastră”, a declarat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului.

Yulia a ajuns în România în urmă cu un an. În Ucraina era agent imobiliar, dar aici nu a putut să îşi găsească loc de muncă pentru că nu ştie nici română, nici engleză, deocamdată. Schimbările anunţate o vor afecta, pentru că nici copilul nu poate să îl înscrie încă la şcoală.

”Eu nu lucrez acum, nu am cum să îmi întreţin fiica şi mama. Va fi o problemă. Nu ştiu câţi bani vor da, dacă îmi vor ajunge să trăiesc”, a spus ea.

Cei mai mulţi ucraineni lucrează ca muncitori necalificaţi, din cauza barierei lingvistice şi şi-au găsit locuri de muncă în Horeca. Sunt şi refugiaţi care lucrează în marketing sau IT. Consilerii Jobs for Ukraine au lucrat cu peste 4.000 de persoane, iar jumătate dintre cei pe care i-au ajutat, s-au angajat.

”Durata locului de muncă diferă, unele sunt sezoniere sau pe o perioadă determinată şi atunci ei revin şi îşi găsesc alt job”, a spus Roxana Popa, consilier Jobs for Ukraine.

”Găsirea unui job, din punctul lor de vedere presupune un job pe o perioadă de timp limitată, pentru moment, nu pot să îşi facă planuri pe termen lung”, a explicat Oana Datki, expert Resurse Umane.

Pentru Inessa a fost mai simplu. Vorbește limba engleză, iar de când a venit a fost un mediator între ucraineni şI români. Iar acum lucrează într-un centru de refugiaţi.

”Eu am avut noroc că mi-am găsit un loc de muncă. Vorbind zi de zi cu aceste femei îmi arată că limba e o problemă. Multe familii vor pleca pentru că nu le vor ajunge banii”, a spus Inessa.

Deocamdată nu a fost anunţată şi suma pe care o vor primii refugiaţii. Aproximativ 3,8 milioane de ucraineni au intrat în România din februarie anul trecut, iar peste 110.000 au rămas aici. Datele arată puţin peste 5 mii au carte de muncă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite