Statul Islamic se regrupează în Libia

29 septembrie 2017, 14:50

Gruparea Stat Islamic a înfiinţat o adevărată armată de deşert din trei divizii, după ce a pierdut controlul asupra oraşului Sirte – port strategic la Marea Mediterană, care a fost însă bombardat susţinut de aviaţia americană. Acum însă, sutele de luptători care s-au retras atunci au început să instaleze puncte de control la sud şi est de Sirte – şi a revendicat două atentate împotriva unor forţe locale.

Libia este în continuare un stat în haos, după căderea regimului Gaddafi. Multe state, inclusiv România, îşi îndeamnă cetăţenii să nu călătorească în zonă.

Teritoriul este controlat de mai multe facţiuni, există un sistem complicat de aliaţi – inclusiv, însă, împotriva grupării Stat Islamic. Aceasta a controlat portul Sirte timp de aproximativ un an, până la sfârşitul lui 2016. De atunci, trupele au început să se regrupeze – în ciuda celor trei bombardamente americane de anul acesta.

Şi gruparea nu cedează: Stat Islamic a suferit înfrângeri mari în Siria, după atacurile americanilor, ruşilor şi ale trupelor guvernamentale siriene, susţinute de cele iraniene – dar ISIS a dat publicităţii o nouă înregistrare a liderului organizaţiei, Abu Bakr al Baghdadi. Este prima după aproape doi ani, în condiţiile în care apăruseră informaţii că Bagdadi a fost ucis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite