ULTIMA EDIȚIE

Statul, proiect gigantic, prin Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Care sunt mizele acestui Fond

Două motive de neliniște ne-a dat Guvernul în paralel cu bugetul. Unul este ordonanța de urgență care taxează masiv afacerile profitabile din sectoarele financiar-bancar, energie și telecom. Iar celălalt, care a înfierbantat mintea multor politicieni din opoziție, este Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Au comentat subiectul invitații lui Claudiu Lucaci la emisiunea "Ultima Ediție": fostul ministru al Finanțelor Ioana Petrescu și consultantul economic Alexandru Bodislav.

17 Martie 2019, 15:29 (actualizat 17 Martie 2019, 16:04) |
ULTIMA EDIȚIE. Care sunt mizele Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

După mulți ani de încercări, PSD se apropie de lansarea la apă a acestui mastodont. Ar putea fi o navă amiral sau un viitor Titanic, în care România este pasagerul. A apărut, așadar, lista celor 28 de companii pe care Guvernul le adună în acest vehicul de rulat bani cu lopata.

Pe ea se regăsesc Engie România, Hidroelectrica sau OMV Petrom, printre cele mai profitabile companii românești. Problema este cine deține controlul fondului și cine profită de pe urma lui.

Mai întâi să observăm că acest fond va avea un capital social de 19 miliarde de lei, adică 4 miliarde de euro din care 9 miliarde de lei sunt aduși de stat din alte surse bugetare, iar 10 miliarde aport în acțiunile deținute la aceleași companii.

Parlamentul a votat o lege privind înființarea acestui Fond Suveran, declarată însă neconstituțională. Ulterior, Guvernul a emis un act normativ prin care s-a stabilit cadrul instituțional de funcționare a fondului.

Acesta va fi condus în sistem dualist, adică va avea un Directorat și un Consiliu de Supraveghere. Dar cum va pune Guvernul în mișcare acest mamut? În teorie, din performanțele obținute ar trebui finanțate autostrăzi, drumuri rapide, căi ferate și spitale. Lucruri de care România are nevoie stringentă. Însă percepția generală ne spune că statul este un administrator ineficient. Istoria recentă și societatea capitalistă au transformat această ipoteză în axiomă. Iar teama noastră este că rezultatele nu vor fi pe măsura așteptărilor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C -3°C
IASI -4°C -3°C
CLUJ -8°C -8°C
CONSTANTA 1°C -3°C
CRAIOVA -1°C -2°C
BRASOV -6°C -8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI