Statui gigantice reprezentând capete de berbeci, descoperite de-a lungul "Căii Sfincșilor" din Luxor

Trei statui gigantice reprezentând capete de berbeci - dintre care cel puţin una avea şi o cobră deasupra - au fost descoperite la sud de celebrul templu al lui Amun din Karnak, transmite Live Science.

21 Octombrie 2021, 19:56 (actualizat 21 Octombrie 2021, 20:00) |
Statui gigantice în Luxor / FOTO: https://egymonuments.gov.eg/en

Templul lui Amun din Karnak a fost construit, cu aproximaţie, în urmă cu între 4.000 şi 2.000 de ani. Amun-Ra este zeitatea asociată de egipteni Soarelui şi Tebei, capitala Egiptului Antic (în prezent oraşul modern Luxor).

Templul şi complexul înconjurător acoperă peste 100 de hectare.

La 11 octombrie, Ministerul egiptean pentru Turism şi Antichităţi a anunţat descoperirea a trei capete gigantice de berbec de către o echipă de arheologi egipteni, la sud de o poartă construită de Ptolemei, o dinastie de faraoni de origine elenă, ce descindea dintr-unul dintre generalii lui Alexandru Macedon, şi care a condus Egiptul în perioada 305 î.Hr. - 30 î.Hr..

Aceste capete de berbeci erau parte a unor statui monumentale, cu corpul asemănător într-o oarecare măsură Sfinxului. Aceste statui, alături de multe altele, decorau un drum ce se deplasa spre sud pe o distanţă de 2,7 kilometri, făcând legătura între Templul din Karnak şi cel din Luxor, conform lui Mustafa Waziri, secretar-general al Consiliului Suprem pentru Antichităţi.

Acest drum este deseori numit "Calea sfincşilor" şi era păzit de aproximativ 700 de statui monumentale de sfincşi.

"Un număr estimat de 700 de sfincşi erau aliniaţi de o parte şi de cealaltă a drumului între templul din Karnak şi cel din Luxor, iar măreţia acestui drum, aşa cum arăta în epocă, este greu de imaginat", după cum scria cercetătoarea Elizabeth Blyth în cartea sa, "Karnak: Evolution of a Temple" (Routledge, 2006). Deşi mulţi dintre sfincşii descoperiţi acolo datează din perioada domniei lui Nectanebo I (380-362 î.Hr), există lucrări de artă care sugerează că acest drum exista cel puţin din perioada celei de-a 18-a Dinastii (1550-1295 î.Hr), scria Blyth.

Egiptologii au demarat lucrările de conservare a capetelor de berbec. Unul dintre capete avea statuia unei cobre deasupra, iar echipa care se ocupă de conservare va repune şarpele regal la locul său, conform lui Waziri.

Vârsta acestor statui nu a fost încă stabilită cu precizie, dar conform declaraţiilor lui Waziri, modul în care a fost sculptat unul dintre capetele de berbeci sugerează că ar putea proveni din perioada faraonului Amenhotep al III-lea, care a condus Egiptul între anii 1390 şi 1352 î.Hr. şi care a fost bunicul lui Tutankhamun.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 8°C
IASI 6°C 2°C
CLUJ 4°C 2°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI