Statistică neagră: Un român a murit la fiecare șase ore într-un accident rutier

21 iunie 2022, 17:49

În primele șase luni ale acestui an 650 de persoane au murit şi alte aproape 1.400 au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost implicate în accidente rutiere.

Comparativ cu prima jumătate a anului trecut, la nivel naţional, s-au înregistrat mai puţine accidente grave. Chiar şi aşa, România este pe primul loc în UE la numărul celor care mor pe sosele. Cele mai puţine victime se înregistrează în Suedia.

Statistica este confirmată de realitatea din teren. În Bucureşti, de exemplu, bicicliştii nu respectă nicio regulă de circulaţie, pietonii traversează pe roşu, chiar şi atunci când sunt filmaţi.

Unii soferi îi avertizează pe pietoni să nu treacă strada, chiar dacă este dreptul lor, iar alții ocolesc atunci când sunt deja pe trecere.
Suntem pe Strada Zeţarilor la intersecţie cu Strada Baciului, din Sectorul 5 al Capitalei. Aceasta este una dintre cele mai periculoase intersecţii din Bucureşti. Aici au loc frecvent accidente, în care sunt implicaţi pietonii. Cele mai multe accidente se întâmplă pe drumurile naţionale.
Dumitru Lucian Lungoci, deputat în Comisia pentru transporturi şi infrastructură: „Cea mai importantă cauză a accidentelor pe drumurile naţionale o reprezintă aceea că avem aceste drumuri naţionale cu o singură bandă de circulaţie pe fiecare sens.”
Bogdan Ghebaur – purtător de cuvânt IGPR:  „Dacă ar fi să vorbim de principalele cauze ale producerii accidentelor avem (01.23.16) MUSCĂ (01.23.18) neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, neregulie săvârşite de biciclişti şi de asemenea traversarea prin loc nepermis a pietonilor.”
Iar la asta se adaugă şi teribilismul. Bianca a trăit pe propria piele ce înseamnă inconştienţa la volan. Acum 11 ani se întorcea cu șase prieteni de la o petrecere. Şoferul se urcase la volan, deşi băuse. Acum este imobilizată într-un scaun rulant.
Bianca Spânu, victimă accident rutier: „Prietenul meu a murit pe loc. Eu am avut traumatism vertebro-medular, şoferul a avut un braţ afectat, dar din câte ştiu l-a recuperat şi restul nu a păţit nimic.”
Astăzi, este speaker motivaţional nu doar pentru cei care au supravieţuit unui accident rutier, ci şi pentru cei care cred că lor nu li se poate întâmpla una ca asta.
Bianca Spânu: „Cred că educaţia este cheia şi cred că educaţia rutieră ar trebui să înceapă inclusiv de la grădiniţă”.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: „Cel mai bine este când reuşim să prevenim accidentul.  De ce scutim gravidele să poatrte centura? O gravidă care va lovi cu burta bordul maşinii cu siguranţă cel puţin pierde sarcina. Faptul că am scutit gravidele era un lucru inexplicabil.”
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite