Staţia spaţială chineză dezafectată Tiangong-1 se va dezintegra deasupra Terrei. Locul prăbușirii eventualelor fragmente este incert

Staţia spaţială chineză Tiangong-1 se va dezintegra deasupra Terrei cel mai probabil luni. Stația se îndreaptă spre Pământ mai lent decât fusese estimat. Specialiștii chinezi spun că va fi un spectacol ''splendid'', asemănător unei ploi de meteoriţi.

31 Martie 2018, 18:12 (actualizat 31 Martie 2018, 18:26) Știrile TVR |
Staţia spaţială Tiangong-1 / FOTO: CMSE/China Manned Space Engineering Office

Staţia spaţială chineză dezafectată care se îndreaptă spre Terra înaintează mai lent decât estimările iniţiale şi ar putea intra în atmosfera terestră abia luni dimineaţă GMT, a precizat sâmbătă Agenţia Spaţială Europeană (ESA), informează AFP, citată de Agerpres.

Agenţia pune ritmul mai lent de cădere a Tiangong-1 pe seama condiţiilor meteo fără turbulenţe.

Intervalul estimat pentru pătrunderea staţiei în atmosferă rămâne, totuşi, ''extrem de variabil'', subliniază ESA.

Agenţia Spaţială Europeană, care monitorizează deplasarea laboratorului spaţial, prevăzuse că Tiangong-1 va intra în atmosfera Pământului în intervalul cuprins între sâmbătă ora 12.00 GMT şi duminică după-amiază.

Modulul spaţial nu va cauza pagube pe Pământ şi va oferi, în momentul dezintegrării şi combustiei în atmosferă, un spectacol ''splendid'', asemănător unei ploi de meteoriţi, au dat asigurări autorităţile chineze din domeniul spaţial.

La fel de incert este şi locul în care se vor prăbuşi eventualele fragmente.

'Oamenii nu au niciun motiv să se îngrijoreze', a asigurat săptămâna această CMSEO, Biroul chinez însărcinat cu coordonarea zborurilor spaţiale cu echipaje umane la bord. Acest tip de staţie spaţială 'nu se prăbuşeşte pe Terra în mod violent ca în filmele ştiinţifico-fantastice', a explicat reprezentantul instituţiei chineze.

Laboratorul spaţial chinez a fost plasat pe orbită în septembrie 2011.

Tiangong-1 ar fi trebuit să efectueze o intrare controlată în atmosfera terestră, însă a încetat să funcţioneze în martie 2016, generând îngrijorări legate de 'prăbuşirea' sa pe Terra.

Totuşi, riscul pentru ca o persoană să fie lovită de un fragment mai mare de 200 de grame desprins din staţia chineză este de 1 la 700 de milioane, potrivit CMSEO.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI