Statele Unite îşi vor prelungi prezenţa militară semnificativă în România

23 ianuarie 2023, 22:00

Avem în acest în moment câteva mii de militari ai celebrei Divizii 101 Aeropurtate detașați la Mihail Kogălniceanu. Acolo ar putea ajunge și soldați ai diviziei 10 Munte, o altă unitate de elită a armatei SUA.

Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Armata americană pregătește trupe suplimentare pentru o eventuală desfășurare în Europa în sprijinul trupelor deja existente. Pregătirea pentru această potențială desfășurare oferă flexibilitate pentru a reevalua condițiile și a răspunde la un mediu de securitate dinamic, anunțau public americanii la sfârsitul săptămânii trecute.

Posibila înlocuire a forţelor aflate acum în Europa va asigura Statelor Unite și aliaților o poziție de descurajare și apărare, mai spune anunțul oficial.

Publicaţia americană New York Times, citând surse din din Pentagon, susţine că schimbarea nu este posibilă ci certă, urmând ca prezența militarilor americani să fie prelungită cu cel puțin 9 luni.

Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al Apărării: Avem un aspect general, e vorba prezenţa militară americană pe teritoriul României, care constituie probabil cea mai puternică garanţie pe care NATO poate să o ofere ţării noastre privind apărarea noastră în caz de necesitate. Există şi un aspect particular, pentru că aceasta nu e o simplă mare unitate din organigrama armatei americane, ci este o divizie de elită.

Divizia 101 aeropurtată cunoscută și ca „Screaming Eagles” este specializată în asalt aerian și este prezentă în România de la începutul lunii iulie, la Mihail Kogălniceanu.

General-maior Josepf P. McGee, comandantul Diviziei 101 Aeropurtate: Întoarcerea Diviziei 101 Aeropurtată în Europa reprezintă un lucru semnificativ pentru noi. Acum 80 de ani, în 1942, Divizia noastră a fost creată pentru a elibera Europa de sub opresiunea nazistă. Să fim aici atât de aproape de acea luptă este exact unde Divizia 101 Aeropurtată a fost destinată să fie.

New York Times menţionează şi faptul că misiunea din România ar urma să fie condusă de un general de două stele, alături de de cei mai buni planificatori de la Divizia a 10-a de Munte.

Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al Apărării: Faptul că se află aici un comandant care are capacitatea să dea ordine se scurtează mult acest lanţ şi în felul acesta putem să fim apăraţi mai repede, să spunem aşa.

Militarii americani prezenţi în România se antrenează şi au exerciții în mod constant cu cei români, pe flancul estic al Alianţei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite