Statele Unite au impus sancțiuni la adresa oligarhilor din R. Moldova Vladimir Plahotniuc și Ilan Shor. „Aceste persoane și entități s-au amestecat în procesul electoral din R. Moldova în interesul guvernului Federației Ruse”

Vladimir Plahotniuc
Vladimir Plahotniuc
26 octombrie 2022, 19:25

Oficialul american s-a întâlnit cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu care a discutat despre situația dificilă în contextul războiului din Ucraina.

În total, vor fi sancţiuni la adresa a 21 de persoane şi entităţi care au fost implicate în acte de corupţie ce au adus prejudicii grave cetăţenilor Republicii Moldova.

„Cu doar câteva clipe în urmă, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii a anunțat sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni – Vladimir Plahotniuc și Ilan Shor, precum și pentru câteva entități și persoane asociate acestora, pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferențe în alegeri, susținute de Kremlin. (…) Vladimir Plahotniuc este sancționat în baza Ordinului executiv 138-18, care are la bază și pune în aplicare Legea Magnitsky, pentru rolul său semnificativ în corupția din Republica Moldova, mituirea forțelor de ordine de către Vladimir Plahotniuc pentru a menține loialitatea și a asigura un control mai mare în anul 2018 pentru a captura și corupe instituțiile judiciare și de drept. (…) Ilan Shor și soția lui, Sara Shor, partidul ȘOR și câțiva cetățeni și entități ruse sunt sancționați în baza Ordinului executiv 140-24”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău.

„Se constată că aceste persoane și entități s-au amestecat în procesul electoral din Republica Moldova în interesul guvernului Federației Ruse, acționând inclusiv pentru a sprijini interesele Rusiei în Parlamentul Republicii Moldova, în anul 2021, și au cooperat cu Rusia și alți oligarhi pentru a instiga la tulburările din Republica Moldova chiar recent, în iunie 2022”, a adăugat Kent Logsdon.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite