Statele Unite au ieșit oficial din tratatul Cer Deschis

28 noiembrie 2020, 17:19

Acțiunile rușilor l-au determinat să ia această decizie, spunea Donald Trump la jumătatea acestui an, când anunța că Statele Unite se retrag din tratatul Cer deschis.

Liderul de la Casa Albă a criticat Rusia pentru nerespectarea Tratatului. Administrația sa a invocat restricțiile de zbor impuse de Moscova în apropierea graniței cu Georgia și Kaliningrad, unde are o prezență militară importantă.

În virtutea acestui acord, cele două țări își trimiteau reciproc misiuni de monitorizare aeriană, una pe teritoriul celeilalte, pentru a se asigura că nu pregătesc acțiuni militare.

DONALD TRUMP, preşedintele SUA: „Noi o să ne retragem şi ei vor veni după noi ca să încheie un acord nou.”

Numai că nu a fost așa. Tratatul negociat în 1992 de George Bush, după căderea URSS-ului, este unul dintre cele mai importante acorduri militare pe care americanii îl aveau cu rușii. Din Cer deschis fac parte toate statele NATO, deci și România.

Teoretic, ele mențin acordul, după retragerea SUA, dar este foarte probabil ca, odată cu ieșirea Washingtonului, Rusia să le interzică și lor zborurile. Aliații se folosesc de aceste zboruri pentru a monitoriza mișcările de trupe ale rușilor la granițele lor, acordul fiind deosebit de important pentru țările baltice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite