Statele Unite au aprobat vânzarea către Polonia a sistemelor de lansatoare de rachete Himars

Rachetă HIMARS
Rachetă HIMARS
8 februarie 2023, 08:47

„Vânzarea planificată va îmbunătăţi obiectivele militare ale Poloniei în ceea ce priveşte reînnoirea capacităţilor sale, sporind în acelaşi timp interoperabilitatea cu SUA şi cu alţi aliaţi”, a declarat Agenţia de Cooperare pentru Apărare a SUA (DSCA) într-un comunicat de presă.

„Polonia intenţionează să folosească acest echipament de apărare pentru a-şi moderniza forţele armate şi pentru a-şi extinde capacitatea de a-şi consolida securitatea internă şi de a descuraja ameninţările regionale”, a adăugat DSCA.

Sistemul Himars, fabricat de gigantul american Lockheed Martin, este un lansator de rachete montat pe vehicule blindate uşoare, cu care armata americană a echipat în special forţele ucrainene. El poate fi echipat cu şase rachete cu o rază de acţiune de aproximativ 80 km, sau cu o singură rachetă tactică cu o rază de acţiune de 300 km numită ATACMS.

Washingtonul a refuzat până acum să furnizeze Kievului rachete ATACMS pentru a împiedica ca o armă americană să ajungă pe teritoriul Rusiei. Tranzacţia ce tocmai a fost aprobată, destinată Poloniei, include furnizarea a 45 de rachete ATACMS.

Anunţul acestei vânzări are loc la aproape un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite