SUA schimbă contingentele din țara noastră. Militari din celebra Divizie 101 Aeropurtată au ajuns la Mihail Kogălniceanu. În bazele din România sunt în jur de 5.000 de militari NATO, majoritatea americani

Sute de militari ai unei celebre divizii aeropurtate americane au ajuns în baza Mihail Kogălniceanu din Constanţa. Ei îi schimbă pe colegii trimişi în România pentru întărirea flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice. Militarii americani fac parte din Divizia 101 Aeropurtată, o unitate care a luat parte la toate marile războaie duse de americani în ultimii 80 de ani.

03 Iulie 2022, 22:17 (actualizat 03 Iulie 2022, 23:48) Știrile TVR |

Militarii din Divizia 101 Aeropurtată au început să vină încă de la sfârșitul lunii trecute. Ei îi schimbă pe colegii lor din Divizia 82.

În perioada următoare, se vor antrena alături de militarii români și vor lua parte la diverse exerciții ale NATO.

Potrivit analiștilor militari, unitatea din care vin americanii are foarte multă experiență în luptă și este foarte bine dotată.

Gl.(r.) Virgil Bălăceanu, analist militar: "În afară de componența în divizie, în structura diviziilor, a câte 3 brigade combat teams, fiecare divizie are și o brigadă de aviație. Deci mobilitate foarte mare, pregătire foarte bună."

În prezent, în România sunt în jur de 2.000 de militari americani, cu 1.000 mai mulți decât înainte ca Putin să invadeze Ucraina. Numărul acestora va crește însă în viitorul apropiat. La Summitul de la Madrid, președintele Biden a anunțat că SUA vor avea în România o întreagă brigadă.

Franța va conduce grupul de luptă al NATO de la Cincu, care ar putea ajunge la 3-5.000 de militari, față de cei o mie de acum.

Gl.(r.) Virgil Bălăceanu, analist militar: "Problema grupului de luptă este mai complexă - trecerea de la batalion la brigadă, națiune cadru fiind Franța, probabil va fi o provocare și pentru Franța, și pentru România, pentru că foarte important este să se găsească contributorii într-un timp cât mai scurt".

În prezent, în diversele baze din România sunt în jur de 5.000 de militari NATO. Cei mai mulți, americani.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI