Statele membre vor face ”tot posibilul” pentru reducerea consumului de gaz cu 15%. Acordul UE este suficient pentru o iarnă ”medie”, potrivit comisarului european pentru energie

26 iulie 2022, 16:54

Acordul privind reducerea consumului de gaze, la care au ajuns marţi statele membre ale Uniunii Europene, va asigura suficiente economii pentru o iarnă obişnuită, inclusiv dacă Rusia ar sista livrările de gaze chiar de luna aceasta, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, citat de Reuters.

Calculele noastre iniţiale arată că, chiar dacă se utilizează integral toate excepţiile, vom realiza o reducere a cererii care ne va ajuta să trecem în siguranţă peste o iarnă medie„, a declarat oficialul european în cadrul unei conferinţe de presă, la reuniunea miniştrilor energiei din UE de la Bruxelles.

Preţurile de referință în Europa la gaze naturale au crescut substanțial după ce grupul rus Gazprom a anunțat o nouă reducere a livrărilor prin gazoductul Nord Stream. La Bruxelles s-a demonstrat însă că unitatea şi solidaritatea sunt cele mai bune arme împotrivă președintelui Putin, după cum aprecia ministrul ceh al energiei.

Țările membre vor reduce consumul de gaze cu 15 % fața de consumul mediu din ultimii 5 ani. Ungaria a fost singura țară care s-a opus.

Deocamdată reducerea este voluntară, măsurile concrete sunt la latitudinea țărilor. Compromisul la care s-a ajuns include excepții și derogări pentru state care sunt interconectate limitat sau deloc cu alte țări membre. Au fost date exemple – țările baltice și state insulare-Irlanda, Malta și Cipru.

Calculele noastre inițiale arată că, chiar dacă se utilizează integral toate excepţiile, vom realiza o reducere a cererii care ne va ajuta să trecem, în siguranţă, peste o iarnă medie.

Ministrul german al economiei apreciază că s-a transmis un mesaj puternic, care a fost auzit la Moscova: Europa nu poate fi divizată.

Robert Habeck, ministrul german al economiei: Aș vrea să spun, de asemenea, că trebuie să fim pregătiți pentru mai puțin gaz rusesc sau, la un moment dat, pentru oprirea totală. Dacă lucrurile vor decurge altfel, vom fi surprinli. Dar nu ar trebui să ne mai mire că Putin închide robinetul de gaz.

S-a stabilit și un mecanism de alertă în caz de urgență energetică. Va fi activat de Consiliu, la propunerea Comisiei Europene în situații excepționale.

Alerta va putea fi declanșată și dacă 5 sau mai multe state membre au declarat o alertă la nivel național și cer Comisiei activarea mecanismului.

Preşedinţia cehă a Consiliului UE a anunţat marți că statele membre ale Uniunii Europene au aprobat un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a ajuta astfel Germania şi a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream.

Acordul survine după ce mai multe ţări membre au protestat faţă de ţinta globală a reducerii consumului de gaze naturale cu 15%, raportat la consumul mediu al ultimilor cinci ani, cerută de Comisia Europeană pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023.

Deşi acest obiectiv procentual se menţine, textul convenit în final prevede că statele membre vor face ”tot posibilul” pentru a atinge această ţintă a reducerii consumului de gaz, reducere care deocamdată este voluntară.

Dar în caz de ”risc de gravă penurie”, un mecanism de alertă va face ”obligatorie” pentru cele 27 de state membre reducerea consumului de gaz cu 15%, însă acesta prevede mai multe situaţii în care ţările membre vor putea cere aplicarea unor derogări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite