“Stăteam în grajduri, nu aveam paturi, nu aveam cearșafuri, nu aveam nimic”. România a înregistrat cele mai multe cazuri de sclavie, în 2016

În România este cel mai mare risc de sclavie modernă. Un studiu arată că țara noastră a înregistrat cele mai multe cazuri de sclavie, anul trecut. Atât acasă, dar mai ales în străinătate, unde muncesc milioane de români.

17 August 2017, 20:57 |
Sclavii secolului XXI
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

România, Grecia, Italia, Cipru și Bulgaria sunt pe primele locuri în Europa la cazurile de sclavie modernă, arată clasamentul realizat de specialiștii britanici. Țara noastră a coborăt 56 de poziții în clasamentul mondial, până pe locul 66. România, alături de Italia, înregistrează  forme severe de muncă forțată, cum ar fi robia și traficul de persoane.

Legislația europeană a fost transpunsă în plan național destul de bine, însă implementarea ei este deficitară.

Dacă vorbim de DIICOT, care este principala structură nu are părghiile necesare pentru a face investigații eficiente.

În vara anului trecut, într-un sat din Argeş, procurorii DIICOT au descoperit zeci de oameni sărmani, adulți și copii, care au fost răpți și transformați în sclavi. Erau ținuți în lanțuri și obligați să muncească în ferme și gospodării. Terorizați și hrăniți doar cu resturi, robii contemporani erau biciuiți și umiliți.

Cazuri de sclavie cu români s-au înregistratat și în străinătate. Împinți de sărăcie, mulți români au acceptat să muncească la negru în âări precum Italia sau Spania.

Spania se numără printre țările europene cu cele mai multe de exploatare prin muncă. Din cei 600 de mii de români cu vârtse peste 18 ani, care traiesc în această țară, doar jumătate lucrează cu acte în regulă.

Cei mai mulți dintre românii care au picat în plasa patronilor străini sunt din zonele rurale. Săraci și fără educație, tinerii muncesc în agricultură sau construcții, în condiții greu de imaginat. Patru dintre victimele sclaviei moderne care au reușit să scape au povestit coșmarul prin care au trecut, când au fost sechestrați în Italia.

Stăteam în grajduri, nu aveam paturi, nu aveam cearșafuri, nu aveam nimic. Ne-au fost luate buletinele și telefoanele

Pățania lor nu i-a descurajat pe tinerii noștri să muncească la negru în străinătate.

Ultimele cifre arată că peste 4 milioane de români lucrează peste hotare.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 23°C
IASI 21°C 21°C
CLUJ 18°C 16°C
CONSTANTA 21°C 23°C
CRAIOVA 21°C 22°C
BRASOV 20°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI