State europene în alertă, după poluarea radioactivă cu ruteniu. Rusia spune că nu e motiv de îngrijorare

Rusia recunoaşte că o concentraţie 'extrem de ridicată' a unei substanţe radioactive a fost înregistrată şi pe teritoriul său în urmă cu o lună şi jumătate, dar că nu e niciun motiv de îngrijorare. Mai multe state europene au intrat în alertă, după ce centrele de supraveghere a radioactivităţii au detectat prezenţa, în atmosferă, a substanţei, în valori crescute. Detalii de la corespondentul TVR, Liviu Iurea.

21 Noiembrie 2017, 22:18 (actualizat 21 Noiembrie 2017, 22:30) |
Concentrație de ruteniu în atmosferă, în Federația Rusă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Agenţia de meteorologie rusă Rosghidromet a confirmat că au fost detectate concentraţii 'extrem de mari' de ruteniu-106 la sfârşitul lunii septembrie, în sudul Munţilor Urali.

In comunicatul oficial al agenției Rosgidromet se spune doar că probele detectate la Argayash și Novogornyi se încadrează la nivelul de "poluare extrem de ridicată".

Specialiștii spun că termenul folosit nu înseamnă neapărat depășirea pragului critic, a limitei admise după care autoritățile trebuie să intre în alertă.

Sursa poluării nu a fost localizată, iar autoritățile ruse nici nu intenționează să o găsească, din moment ce așa-numitul nor radioactiv nu constituie un pericol.

"La sfârșitul lunii septembrie, sistemele automate de monitorizare au detectat un excedent de Ruteniu 106 în Rusia, Polonia, Bulgaria și Ucraina. Cu toate acestea, pe teritoriul Federației Ruse nivelul de concentrație este de zeci de mii de ori mai mic decât limita admisă și nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea populatiei". (sursa : Declarație pentru agenția Tass Maxim Yakovenko - directorul agenției RosGidromet)

Totusi, unele organizații pentru protecția mediului, printre care și Greenpeace, se arată îngrijorate de posibilele consecințe ale acestei poluări, chiar dacă concentrația de izotopi radioactivi nu a depășit pragul critic.

Suspiciunile planează asupra uzinei Mayak, regiunea Celyabinsk, unde se reciclează combustibilul nuclear folosit.

Agentia Rosatom, care are în subordine facilitatea de la Mayak, afirmă că uzina nu mai derulează de câțiva ani operațiuni de separare a ruteniului 106 de combustibilul nuclear.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 12°C 16°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI