State europene în alertă, după poluarea radioactivă cu ruteniu. Rusia spune că nu e motiv de îngrijorare

21 noiembrie 2017, 22:18

Agenţia de meteorologie rusă Rosghidromet a confirmat că au fost detectate concentraţii ‘extrem de mari’ de ruteniu-106 la sfârşitul lunii septembrie, în sudul Munţilor Urali.

In comunicatul oficial al agenției Rosgidromet se spune doar că probele detectate la Argayash și Novogornyi se încadrează la nivelul de „poluare extrem de ridicată”.

Specialiștii spun că termenul folosit nu înseamnă neapărat depășirea pragului critic, a limitei admise după care autoritățile trebuie să intre în alertă.

Sursa poluării nu a fost localizată, iar autoritățile ruse nici nu intenționează să o găsească, din moment ce așa-numitul nor radioactiv nu constituie un pericol.

„La sfârșitul lunii septembrie, sistemele automate de monitorizare au detectat un excedent de Ruteniu 106 în Rusia, Polonia, Bulgaria și Ucraina. Cu toate acestea, pe teritoriul Federației Ruse nivelul de concentrație este de zeci de mii de ori mai mic decât limita admisă și nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea populatiei”. (sursa : Declarație pentru agenția Tass Maxim Yakovenko – directorul agenției RosGidromet)

Totusi, unele organizații pentru protecția mediului, printre care și Greenpeace, se arată îngrijorate de posibilele consecințe ale acestei poluări, chiar dacă concentrația de izotopi radioactivi nu a depășit pragul critic.

Suspiciunile planează asupra uzinei Mayak, regiunea Celyabinsk, unde se reciclează combustibilul nuclear folosit.

Agentia Rosatom, care are în subordine facilitatea de la Mayak, afirmă că uzina nu mai derulează de câțiva ani operațiuni de separare a ruteniului 106 de combustibilul nuclear.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite