Starea tehnică a digurilor, o necunoscută. Localități întregi riscă să fie inundate în orice moment

România este extrem de vulnerabilă în fața inundațiilor. Multe din diguri sunt de fapt maluri de pământ ridicate în anii '70, care nu mai fac față viiturilor. Singura companie a statului specializată în lucrări de apărare împotriva inundațiilor stă blocată în insolvență din 2012.

15 Martie 2018, 22:19 (actualizat 15 Martie 2018, 23:51) Știrile TVR |
Fără apărare în fața inundațiilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Orașul buzoian Râmnicu Sărat riscă să fie inundat în orice moment de râul care curge în apropiere. Singura apărare este un mal de pământ care a început să cedeze după viiturile din ultimele zile.

Dalele de beton montate în anii `70 au fost luate de ape.

Construcția unui dig de apărare a rămas la stadiul de proiect de 2 ani, din cauză că lipsesc banii. Forțate de împrejurări, autoritățile vor să devieze cursul râului până trece primejdia.

Situația se repetă și în Teleorman.

Cinci diguri ar fi necesare în tot județul. Dar lucrările de construcții au fost abandonate sau stagnează. Motivul e același: nu au fost alocați bani.

Comuna Drăgănești-Vlașca a fost lovită de inundații săptămâna trecută. Efectele încă sunt vizibile.

Între timp, Societatea Națională de Îmbunătățiri Funciare, singura companie de stat specializată în lucrări de apărare împotriva inundațiilor, stă blocată în insolvență din 2012. Nu poate scăpa de probleme din cauza unei situații hilare: de 13 ani împarte patrimoniul cu o alta instituție a statului, Administrația Națională de Îmbunătățiri Funciare.

Vulnerabilitatea României la calamități naturale a fost semnalată încă din 2009 de o comisie parlamentară de anchetă. Dar soluțiile întârzie să apară.

“Este un dezastru, trebuie să recunoaștem. Dacă ne ducem spre sistemul de combatere a eroziunii solului sau lucrările speciale care se fac pe anti-torent, acolo aproape nu mai există nimic”, a subliniat fostul președinte al comisiei parlamentare de anchetă, Valeriu Tabără.

Administrația Națională "Apele Române" are în gestiune aproximativ 10.000 de kilometri de diguri de apărare împotriva inundațiilor. Dar starea tehnică este o necunoscută. O expertiză va fi realizată până în vară.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI