Starea românilor răniţi în atacul de la Londra. Femeia a suferit o operaţie şi se află în stare critică, bărbatul a fost externat

23 martie 2017, 07:20

Andrei Burnaz şi Andreea Cristea vizitaseră câteva obiective turistice şi au ales o rută folosită de orice străin – podul Westminster.

Era puţin după ora prânzului când totul s-a schimbat brusc.

Prima lovitură a atacatorului a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. În imaginile care au şocat o lume întreagă este chiar Andreea Cristea. Tânăra a fost izbită în plin şi aruncată peste parapet în râul Tamisa. A căzut de la o înălţime de 6 metri în apa rece.

Iubitul ei, Andrei Burnaz, a fost şi el rănit. Salvatorii l-au găsit întins pe caldarâm.

Cei doi plănuiseră să se întâlnească în acea zi cu un amic din Marea Britanie.

Nu au mai ajuns. Am sunat şi am auzit ţipete pe fundal şi am ştiut imediat că ceva nu este în regulă. Sunt în stare de şoc„, a declarat Patrick Tracey pentru presa britanică.

Cei 2 români au fost internaţi de urgenţă în spital. Andreea a fost operată pe creier noaptea trecută şi apoi a fost mutată într-un alt spital. Joi dimineaţă a ajuns şi familia ei la Londra.

Bărbatul a suferit o fractură la picior. După ce i-au acordat îngrijiri medicale, medicii au decis să îl externeze.

Andrei Burnaz, de profesie inginer, este din Constanţa. Andreea Cristea este arhitect. Cei doi merseseră la Londra pentru a sărbători ziua lui de naştere.

ORA 11:00 Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, că este informat în permanenţă de ambasadorul României în Marea Britanie despre starea de sănătate a tinerei.

„În urmă cu câteva minute, am avut o discuţie cu ambasadorul României la Londra. Am fost în permanentă legătură şi cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu domnul ambasador (…) Sunt în permanentă legătură cu cei doi români şi cu familiile lor. Sperăm într-un final fericit în ceea ce înseamnă una dintre victime, cealaltă este în afara oricărui pericol. Ce a fost greu, azi-noapte, în urma intervenţiei chirurgicale, a trecut. Dar, în continuare, se află sub strictă observaţie. Pericolul nu a trecut”, a declarat, joi, premierul Sorin Grindeanu.

Detalii despre starea răniţilor au fost oferite joi de ambasadorul României în Marea Britanie.

„Doamna e într-o stare relativ critică, pentru că are multiple leziuni şi are o problemă cu funcționarea plămânilor. În cursul acestei nopți, ea a suferit o intervenție chirugicală destul de complicată vizând îndepărtarea unui cheag de sânge. Din fericire, a supraviețuit cu bine acestei intervenții și a fost mutată în alt spital, (…) pentru a i se face investigații legate de starea plămânilor. Doamna este intubată. Starea ei e în continuare critică, dar sperăm că o va depăși. Domnul e într-o stare bună, are o fractură la laba piciorului. Dar e într-o stare de şoc psihologic, din cauza situației”, a anunţat, joi, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, potrivit Agerpres.

Dan Mihalache a mai spus că cei doi români se aflau în excursie la Londra, bărbatul își serba ziua de naștere şi că urmau să se căsătorească. El a mai precizat că autorităţile române sunt în dialog permanent cu cele britanice, dar şi cu medicii care o îngrijesc pe românca rănită în atacul de miercuri după-amiază de la Londra.

ORA 07:20 Una dintre cele două persoane de cetăţenie română rănite în atacurile de la Londra se află în continuare internată în stare gravă, iar cealaltă, care a fost rănită uşor în urma incidentului, a fost externată, a anunțat anterior Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat transmis joi dimineață. FILMUL EVENIMENTELOR

„Aseară, după producerea atacului pe Podul Westminster, un reprezentant al Celului de Criză constituită la nivelul Ambasadei României la Londra s-a deplasat la spital, unde sunt internaţi cei doi cetăţeni români. Între timp, unul dintre ei – cel rănit uşor, bărbatul, a fost externat. Femeia – al doilea cetăţean român – rămâne internată în stare gravă”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAE, Paul Ciocoiu, pentru Telejurnal.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord menține permanent legătura cu familia persoanei aflate în stare gravă și cu cetăţeanul român care a fost externat.

Imediat după producerea incidentului şi transferul cetăţenilor români la spital, un reprezentant al celulei de criză de la misiunea diplomatică a României la Londra s-a deplasat la unitatea medicală în vederea obţinerii unor informaţii actualizate cu privire la starea de sănătate a victimelor şi pentru a acorda asistenţă consulară, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Misiunea diplomatică ține legătura cu unitatea medicală, cu familia persoanei rănite grav şi cu autoritățile locale. Ambasada este pregătită să acorde asistenţă consulară.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon:

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

+44 20 76027328;

+44 20 76029833 ;

+44 20 76036694 ;

+44 20 76025193.

Apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii call center în regim de permanență.

„Atac la Londra. Poliţia caută eventuali complici ai atacatorului şi a făcut apel la jurnalişti să nu divulge informaţii”

4 oameni au murit în atentatul de miercuri de la Londra şi cel puţin 40 au fost răniţi.

Poliţia londoneză a publicat fotografia agentului ucis cu cuţitul. Avea 48 de ani.

3 dintre răniţi sunt poliţişti care tocmai veneau de la o ceremonie de decorare a unui coleg.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite