Starea de sănătate a opozantului rus Kara-Murza, condamnat la 25 ani de închisoare, este îngrijorătoare, susţine soţia sa

Vladimir Kara-Murza
Vladimir Kara-Murza
18 mai 2023, 10:12

„Sunt în mod evident îngrijorată”, a declarat Evghenia Kara-Murza într-un interviu pentru AFP, „starea sa de sănătate s-a şubrezit”.

Soţul său avea mari probleme de sănătate chiar înainte de încarcerare, suferind de o afecţiune a sistemului nervos periferic numită polineuropatie, care – spune ea – are drept cauză două tentative de otrăvire în 2015 şi în 2017.

Condamnarea soţului la 25 de ani de închisoare la jumătatea lunii aprilie nu va face decât să-i agraveze situaţia, afirmă Evghenia Kara-Murza.

Vladimir Kara-Murza (41 de ani), un aliat apropiat al lui Boris Nemţov, cel mai înverşunat oponent al preşedintelui Vladimir Putin asasinat pe un pod de lângă Kremlin în 2015, a contestat în justiţie pedeapsa la ani grei de închisoare pentru trădare, dar soţia sa se aşteaptă ca aceasta să fie „evident” respinsă.

Chiar dacă starea de sănătate a soţului ei ar trebui să-l excepteze în mod normal de încarcerare, „autorităţile ruse nu sunt deranjate de acest lucru”.

În interviul acordat AFP în marja summitului de la Geneva pentru drepturile omului şi democraţiei, Evghenia Kara-Murza a denunţat o „răzbunare pură şi cinică din partea guvernului rus”.

„Regimul îl vede în mod clar pe soţul meu ca pe duşmanul său personal”, a afirmat el, referindu-se la cele două tentative de otrăvire care au avut ca scop „să ucidă, nu să ameninţe”.

Evghenia Kara-Murza a declarat că apelurile soţului ei la instituirea de sancţiuni împotriva Rusiei şi a mai multor responsabili ruşi pentru încălcarea drepturilor omului l-au transformat într-un „duşman personal” al Kremlinului.

În pofida pericolelor, Vladimir Kara-Murza nu a ezitat să se întoarcă în Rusia din Occident, spune ea, afirmând că i-a susţinut decizia. „Bineînţeles, dar mi-e teamă pentru viaţa lui”, adaugă ea, cu ochii în lacrimi, subliniind că „Vladimir şi cu mine ne-am construit cu grijă ani de zile mica noastră lume, copiii noştri, familia noastră”.

„Dar ştiu pentru ce se lupt㔑, continuă ea, afirmând cu admiraţie că „în pofida tuturor riscurilor, a tuturor atacurilor’, el a rămas „fidel lui însuşi”.

„Dacă l-am acceptat aşa cum este acum 20 de ani, ar fi mai degrabă ipocrit din partea mea să îi cer să se schimbe acum. Nu ar fi Vladimir”, a spus ea. „Singura opţiune pentru mine este să rămân alături de el, să lupt împreună cu el şi să lupt pentru el”, a adăugat soţia lui Kara-Murza.

Ea recunoaşte că situaţia este „insuportabil de dureroasă” pentru cei trei copii ai cuplului, dar Vladimir Kara-Murza „reuşeşte cumva să continue să fie un tată bun pentru ei, chiar şi în spatele gratiilor”.

„El le dă o lecţie foarte valoroasă: că trebuie să-i înfrunte cu curaj pe cei care îl persecută, că nu trebuie să renunţe niciodată fără să lupte, că trebuie să accepte riscurile, să le recunoască şi să continue să lupte”.

Întrebată dacă crede că şi alţii vor îndrăzni să îi urmeze exemplul, ea a amintit că „20.000 de persoane au fost reţinute în mod arbitrar” de când Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022.

Faptul că atât de mulţi oameni au îndrăznit să protesteze într-un moment în care „regimul utilizează întregul arsenal de tehnici represive de tip sovietic împotriva protestatarilor anti-război” înseamnă că „există probabil milioane de oameni care sunt împotriva regimului, dar cărora le este frică să se exprime”.

În perioada sovietică, „manifestaţiile în masă au devenit posibile doar atunci când regimul a început să se fisureze”, a subliniat ea, exprimându-şi încrederea că „aceasta se va întâmpla… când în regimul lui Putin vor începe să apară fisuri”.

În privinţa momentului când aceasta s-ar putea întâmpla, ea a sugerat că o victorie clară a Ucrainei după „mai mult de două decenii de impunitate pentru regimul lui Vladimir Putin… va trimite în sfârşit un semnal Kremlinului că nu va scăpa nepedepsit pentru comiterea unor astfel de crime”.

Vladimir Kara-Murza a fost reţinut în aprilie 2022, la câteva ore după ce CNN a difuzat un interviu în care opozantul susţinea că Rusia este condusă de un „regim de criminali”, potrivit publicaţiei independente ruse Meduza.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite